Vujanović raspisao vanredne izbore

Izvor: B92, 28.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović raspisao vanredne izbore

Filip Vujanović raspisao prevremene parlamentarne izbore za 29. mart (FoNet, arhiv)

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 29. mart.

Vlada je potrebu za izborima obrazložila "nužnošću obezbeđivanja punog četvorogodišnjeg mandata za zahtevne poslove procesa pridruživanja EU". Biće to osmi parlamentarni izbori od obnavljanja višestranačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema, a drugi u nezavisnoj državi.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao je izbore nakon što je Skupština Crne Gore, odlukom vladajuće većine, skratila sebi mandat.

"Rok za dostavljanje izbornih lista za poslanike Republičkoj izbornoj komisiji počinje da teče od 16. februara 2009. godine, a završava se 4. marta. Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji prestaje 27. marta u ponoć", rekao je Vujanović.

Izbori će se održati po postojećem zakonu o izboru poslanika i odbornika, a koji nije usaglašen sa novim ustavom.

Upitan da li je raspisivanje izbora u skladu sa Ustavom i da li će izborni proces biti legitiman, predsednik Vujanović je rekao da "kada Skupština skrati mandat, predsednik ima obavezu raspisivanja izbora".

"Ja sam tu obavezu izvršio. Sve ostalo je nadležnost Ustavnog suda, nije moja nadležnost da objašnjavam niti da se o tome izjašnjavam i Ustavnom sudu treba prepustiti bilo koju inicijativu ako dođe do nje, a odluke Ustavnog suda se moraju poštovati", rekao je Vujanović.

Zbog neusaglašenosti zakona sa Ustavom, opozicija je zahtevala odlaganje raspisivanja izbora dok se ne donese novi izborni zakon. Međutim, zbog te manjkavosti nijedna politička grupacija nije najavila da neće učestvovati na izborima.

Takođe, izbori su raspisani u trenutku kada su se dva najveća politička opoziciona subjekta, Pokret za promjene i koalicija Srpska lista, raspali na dve ili više političkih partija.

U narednom periodu političke partije očekuju pregovori o koalicionim nastupima.

Gotovo je sigurno da će na narednim izborima nastupiti zajedno članice vladajuće koalicije - Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Hrvatska građanska inicijativa, uz mogućnost priključenja Demokratske unije Albanaca i Bošnjačke stranke.

Na opozicionoj strani trebalo bi da počnu razgovori o eventualnoj koaliciji Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije, koja je nastala iz nekadašnje koalicije Srpska lista.
Pogledaj vesti o: Osmi mart

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.