Osmi mart
Osmi mart

Osmi mart ili međunarodni dan žena, posvećen je ženama i slavi se svake godine 8. marta. 8. marta 1857. godine u Njujorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajući bolje uslove rada za žene.

Na isti dan na istom mestu samo pedeset godina kasnije ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle da izađu, a zatim je izbio požar. Požar u kojem su izgorele 129 žene. U sećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u Njujorku je po prvi put obeležen 8. mart, dan žena.

1910. godine u Kopenhagenu na drugoj internacionalnoj konferenciji žena je dogovoreno da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava.

Tako je za prvi međunarodni dan žena prvo proglašen 19 i a ne 8 i mart. Tada su žene Nemačke, Danske, Švajcarske, Austrije, i Amerike zatražile pravo glasa. U Nemačkoj je tako Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile prava da dobiju bolji status, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj, i godinu dana kasnije 1913. godine u Rusiji. 1918. godine je u Nemačkoj po prvi put uvedeno pravo da žene glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh pokreta žena u ovoj zemlji. Prvi ženski poslanik u nemačkoj nacionalnoj skupštini, u Veimaru je bila članica socijaldemokratske partije Marie Juhacz.

Njene reči su ostale zabeležene moje dame i gospodo, žena je od sada punopravna građanka ove zemlje. Razmislite i brinite. To govori da je puno više žena u starosnoj izbornoj dobi, nego muškaraca. Žena je sada, s obzirom da ima prava glasa, u stanju da utiče na politički život u zemlji.
Dve godine ranije, osmog marta u Petersburgu žene Ruskinje, zaposlene u teškoj tekstilnoj industriji stupile su po ugledu na Amerikanke, u veći štrajk. Ovaj štrajk je doveo kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji.

Na drugoj međunarodnoj konferenciji, žena u Moskvi, 1921. godine je odlučeno da se osmi mart u celom svetu proglasi, međunarodnim danom žena. Na ovaj dan podseća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, i uvođenje porodiljskog odmora.

U vreme ekonomske krize između dva svetska rata, povećao se i broj abortusa u Nemačkoj, samo je 1931. godine u ovoj zemlji od posledica ilegalno urađenih abortusa umrlo 44.000 žena.
Kada su Hitlerovi nacisti došli na vlast zabranili su dan žena i uveli dan majki. Žena je od tada u Nemačkoj bila proglašena za suprugu i majku.
Nakon drugog svetskog rata, dan žena osmi mart ponovo je uveden u delu Nemačke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija žena u socijalističkim zemljama politički je forsirana i pokrenuta. Tek kasnih 60 ih godina žene u tada zapadnoj Nemačkoj, ponovo su otkrile osmi mart, kao međunarodni dan žena.

Ideja praznika jeste poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se dan žena obeležava od 1914. godine a Ujedinjene nacije su osmi mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine. Međunarodni dan žena osmi mart u Srbiji se obeležava nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na loš položaj, prava, dostignuća, i mogućnosti žena.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 02.Apr.2021, 18:59

Nestala devojčica kod Despotovca, porodica moli da se jave građani ako imaju bilo kakvu informaciju

Četrnaestogodišnja Maja P. iz naselja Resavice u opštini Despotovac nestala je 30. marta uveče, kada joj se iz porodičnog doma gubi svaki trag. Otac nestale devojčice Saša kaže da mu je ćerka...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2021, 15:12

Gljauk Konjufca predsednik Skupštine Kosova u novom sazivu

Gljauk Konjufca predsednik Skupštine Kosova u novom sazivu

Poslanici osmog saziva Skupštine Kosova položili su zakletvu u ponedeljak (22. marta), na konstitutivnoj...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2021

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova

Po hladnom i snežnom vremenu poslanici osmog saziva Skupštine Kosova stigli su na zasedanje 22. marta 2021. Sednicom kao što je uobičajeno...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2021

Konstitutivna sednica osmog saziva Skupštine Kosova

Konstitutivna sednica osmog saziva Skupštine Kosova

Po hladnom i snežnom vremenu poslanici osmog saziva Skupštine Kosova stigli su na konstitutivnu sednicu. Osmi saziv konstituisan je nakon...

Detaljnije >>

Izvor: Aleksinac.net, 21.Mar.2021, 13:03

Služio sam samo svome narodu

Služio sam samo svome narodu

Sumorno osmomartovsko jutro, još uvek deca nose cveće učiteljici, a i mi ostali ispunjavamo svoju dužnost prema nežnijem polu. Ispred ulaza u Domu kulture nervozna masa nestrpljivo čeka svoju dozu vakcinacije, a poznata ljudska figura sa prekrštenim nogama i cigarom, u nekarakterističnom raspoloženju progovori drhtavim glasom:. - Gidro, toliko od mene, odslužio sam svome narodu?! Jednog jutra sredinom osamdesetih godina, dedi sam ukrao metlu i ručnom...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 19.Mar.2021, 16:28

Ministarstvo: Đaci nižih razreda od ponedeljka nastavljaju sa redovnom nastavom

Đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od ponedeljka, 22. marta ići će redovno na nastavu, kao i do sada, dok će đaci...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Mar.2021, 20:38

"Autori Dare iz Jasenovca su mi rekli da sam monstrum, narkomanka, lažov i kukavica, a sve zbog statusa na Fejsbuku"

Ove godine, za osmi mart, dobila sam poklon-pismo dva muškarca, producenta i autora filma „Dara iz Jasenovca“, jedan u sedmoj, drugi u osmoj deceniji života, čija moć, bogatstvo...

Detaljnije >>