Vučiću i dalje pristižu čestitke

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučiću i dalje pristižu čestitke

Posle pobede Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Republike, i dalje pristižu čestitke zvaničnika iz sveta i regiona.
Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco čestitao je Aleksandru Vučiću na pobedi u svoje ime i uručio čestitke italijanskog predsednika Serđa Matarele i premijera Paola Đentilonija.

Manco je Vučiću preneo poziv predsednika Matarele da po preuzimanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dužnosti predsednika Srbije poseti Italiju, što je srpski premijer prihvatio, izražavajući zahvalnost italijanskom državnom vrhu na angažovanju u razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja i snažnoj podršci Srbiji u sprovođenju reformi, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.
Premijer Vučić je istakao važnost predstojećeg Samita u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, za saradnju u regionu. Naveo je da se nada da će biti postignuti konkretni dogovori za dalje infrastrukturno povezivanje i svaku vrstu ekonomske saradnje koja bi bila na dobrobit stanovnika Zapadnog Balkana.
Dvojica sagovornika su razgovarali i o novim italijanskim investicijama u Srbiji, ocenjujući da dobri rezultati ekonomske politike Vlade Srbije podstiču interes stranih investitora.
Ambasador Manco je predstavio premijeru Vučiću inicijativu za promovisanje kulturnog nasleđa Srbije kao mogućeg izvora ekonomskog rasta.
Srpski premijer i italijanski ambasador su potvrdili spremnost da se tokom godine organizuje četvrti Samit Srbija–Italija i zaključili da bi ta četvrta zajednička sednica dveju vlada, čiji bi domaćin bila Srbija, dala podsticaj jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, saopšteno je iz Vlade Srbije.
I Alijev, Ivanov i Pahor pozvali Vučića u posete
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev čestitao je premijeru Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je ubeđen da će i dalje biti ulagani zajednički napori u smeru produbljivanja prijateljskih odnosa i saradnje između Azerbejdžana i Srbije.
Alijev je Vučića pozvao u zvaničnu posetu Republici Azerbejdžan u, kako je naveo, pogodnom trenutku, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Naveo je da se "s toplinom seća njihovih susreta i razmenjivanja mišljenja".
Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji su mu takođe uputili čestitke za pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji i pozvali da poseti njihove zemlje.
Predsednik Ivanov izrazio je nadu da će odnosi Srbije i Makedonije ubuduće biti još bolji i da će dve zemlje zajednički raditi na održanju mira i stabilnosti u regionu.
Predsednik Pahor je pozvao Vučića da prisustvuje sastanku u okviru procesa Brdo-Brioni koji će u junu biti održan u Sloveniji, što je premijer Vučić prihvatio, istakavši da je neophodno nastaviti proces Brdo-Brioni radi jačanja ekonomske saradnje i povezanosti zemalja Zapadnog Balkana kroz regionalne infrastrukturne projekte.
U čestitki predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa naglašava se očekivanje da će tokom Vučićevog mandata biti dodatno osnažene veze dve zemlje.
Pavlopulos je uveren da će tokom Vučićevog predsedničkog mandata biti osnažene "tradicionalne veze i plodna i konstruktivna saradnja dveju zemalja na obostrano zadovoljstvo i u korist napora za očuvanje stabilnosti regiona", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
I češki predsednik Miloš Zeman čestitao je Vučiću izrazivši zadovoljstvo što su odnosi dve zemlje prijateljski i neometani i da se uspešno razvijaju u mnogim oblastima.
Podsetivši na njegovu posetu Srbiji i prijem predsednika Nikolića u Pragu, naveo je da je uveren da će se pronaći prilike da se i njih dvojica sretnu kako bi se nastavio pozitivan trend i doprinelo jačanju odnosa između Češke i Srbije“, prenosi Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Čepurin: Vučić dobio mandat da nastavi svoju politiku
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izjavio je da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima znak da su birači u Srbiji pozitivno ocenili politiku premijera i dali mu mandat da tu politiku nastavi, kako bi zemlji osigurao mir, bezbednost i ekonomski napredak.
Aleksandar Čepurin je, na sastanku sa Vučićem, istakao da će Rusija nastaviti da razvija sveukupne odnose sa Srbijom u obostranom interesu, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Vučić je potvrdio učešće delegacije Srbije na Sanktpeterburškom forumu u junu ove godine na najvišem nivou, navodeći da će to biti prilika da se produbi vojnotehnička, industrijska, poljoprivredna i naučna saradnja dveju zemalja.
Povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu, premijer Vučić je još jednom izrazio najdublje saučešće, sa uverenjem da će ruska država znati da se izbori sa bezbednosnim izazovima.
Čepurin je, uz lične čestitke za pobedu na predsedničkim izborima, premijeru uručio i pisma sa čestitkama predsednika i premijera Ruske Federacije, Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva.
Stoltenberg: Vučić prava osoba za predsednika
I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Vučiću poručivši da je on prava osoba za tu značajnu ulogu u vremenu punom izazova za Srbiju i širi Zapadni Balkan.
Stoltenberg je istakao da je u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući Vučićevom vođstvu, partnerstvo Srbije sa NATO-om značajno unapređeno "uz vidljive rezultate u brojnim oblastima i puno uvažavanje neutralnosti Srbije i njene izbalansirane spoljne politike".
Takođe je Vučiću uputio poziv da poseti sedište NATO-a u funkciji predsednika Srbije, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
"Funkcija koju ćete preuzeti nosi značajan politički uticaj i moralni autoritet. Vi ste očigledno prava osoba za tu značajnu ulogu u vremenu punom izazova za Srbiju i širi Zapadni Balkan", naveo je u Stoltenberg u čestitki.
Vučić je primio čestitku i od osnivača i predsednika Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausa Švaba, u kojoj između ostalog, kaže da je uveren u Vučićevu odlučnost kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se Srbija trenutno suočava.
"Čestitam vam pobedu na predsedničkim izborima. Želim vam mnogo uspeha i sreće u obavljanju vaše nove dužnosti. Uveren sam da će vam istrajnost i odlučnost pomoći da prevaziđete izazove sa kojima se Srbija trenutno suočava", ističe se u čestitki.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.