Vučić: Odbijanje Prištine da se održe izbori pitanje bezbednosti Srba, očekujem jasnu osudu Kvinte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2022, 17:06

Vučić: Odbijanje Prištine da se održe izbori pitanje bezbednosti Srba, očekujem jasnu osudu Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM, da odbijanje Albanaca da se održe srpski izbori 3. aprila predstavlja, ne samo njihovo ućutkivanje, već je to pitanje bezbednosti, političkog opstanka Srba na KiM.

Vučić je novinarima preneo da su na sednici Saveta, ali i u razgovoru sa Srbima, te i ambasadorima Kvinte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusije i otpravnikom poslova Ambasade Kine, razmotreni svi aspekti i posledice odluke Albanaca da ne dozvole održavanje izbora.

"To nije pitanje samo da li će Srbi moći da glasaju ili ne, zaustavljanje demokratskog prava, njihovo ućutkivanja, ili toga ko bi najviše glasova dobio ili izgubio, već je pitanje bezbednosti, političkog opstanka Srba na KiM, njihove egzistencije", objasnio je on.

Vučić je ukazao, pošto su neki iz Prištine govorili da nije tačno da su odbili održavanje izbora, da je mnogo ustupaka učinjeno u pregovorima, ali na kraju nisu hteli da pristanu, jer su tražili de fakto priznanje.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, prema njegovim rečima, razmatrani su svi politički, ekonomski i socijalni aspekti ukrajinske krize i problemi sa kojima se suočavamo.

Podeljeni su, preneo je, novi zadaci u najboljoj veri, želji i nadi da se mogu ublažiti sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata.

"Dogovorili smo kupovinu dodatne količine nafte za strateške, energetske i vojne rezerve, dogovorili smo nabavku dodatne količine mleka u prahu, a kreće iz jedne zemlje EU već hiljade tona ka Srbiji", objasnio je on.

Vučić je preneo da su dogovorene i neke druge važne stvari.

Nadam se da će Kvinta jasno osuditi ponašanje Prištine

Predsednik je rekao da je ambasadore zemalja Kvinte obavestio o potezima Prištine i izrazio očekivanje da će Kvinta jasno da osudi takvo ponašanje.

"Nadam se da to neće biti slučaj i priča o dve strane", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, povodom odbijanja Prištine da dozvole Srbina na KiM da glasaju na izborima 3. aprila.

Najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti, jer kako je naglasio neki u regionu igraju igru protiv Srbije, žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob.

On je preneo i da je razgovarao sa ruskim ambasadorom i da je on razumeo stavove koje Srbija ima.

Rekao je da je razgovarao i sa otpravnikom poslova ambasadora Kine koji je u potpunosti saslušao i već preneo Pekingu sve sto mu je u popodnevnim satima saopštio.

Naveo je da se zatim ponovo vratio na sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM i da su možda nešto jasnije glave razgovarali posle šest sati.

Kaže da su se oni dogovorili da organizuju proteste narednih dana protiv vlasti u Prištini i dodao da se u to ne mesa i da je to njihovo demokratsko pravo.

Vučić je najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti.

"Predstavnicima našeg naroda sa KIM pokusao sam da objasnim da neki u regionu igraju igru protiv Srbije. Žele da nas uvuku i obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i ponovo uvukli u sukob u kome bi jednom zauvek bili proglašeni za tzv. parija državu, da bi nam ponovo bile uvedene sankcije ili da bi fizički bili onemogućeni da vise ikada pomognemo našem narodu", upozorio je Vučić.

On je poručio i da tu vrstu klopke Srbija mora da izbegne.

Vučić je rekao i da ne izmišlja klopku da bi izbegao nacionalno odgovorne poteze ili da se zaštiti narod na KiM i poručio da ono sto se događalo 2004. godine Srbija vise ne sme da dozvoli.

"Ali moramo da budemo pametni, mudri moramo da čuvamo narod na KIM, i u celoj Srbiji, moramo da čuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe. Ne vode slučajno koordinisanu akciju i delovi Podgorice i Priština i pojedinci iz Sarajeva, Zagreba i drugi iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala, da za njih ne bi bila suvise velika i da bi je napadali", istakao je Vučić.

On je ukazao da će zato razgovori i dogovori biti nastavljeni i zahvalio predstavnicima Srba sa KIM sto imaju poverenje i što znaju da sve sto je rekao ne znači da nije na njihovoj strani, jer jeste.

"Ali moja obaveza je da sagledavam dalje odgovorno i ozbiljno situaciju. Na kraju zna se ko bi snosio najveću odgovornost za bilo šta što bi moglo da se desi, a najmanje nam je potrebno u ovom trenutku bilo kakav nemir, incident ili nestabilnost", poručio je Vučić.

Zamolio sam Srbe sa Kosova i Metohije za dodatno strpljenje - prihvatili su

Vučić je preneo novinarima da je razgovarao danas sa svim predstavnicima Srba na KiM, da po prvi put u tom razgovoru nije bilo u potpunosti dogovorenih i usaglašenih aktivnosti, kao i da ih je zamolio za strpljenje i da su oni to prihvatili.

Srbi sa KiM, kaže, gotovo jednoglasno su tražili, ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili i da 435 policajca na severu ostavi oružje i napusti regionalnu policiju.

"To ne znači da između nas postoje bilo kakve smetnje na vezi ili nepoštovanje, već sam zamolio Srbe sa KiM, koji su me iznenadili svojim nešto radikalnijim predlozima, za strpljenje i da izbroje do deset", rekao je Vučić.

Kaže da im je poručio da nije problem da ga preglasaju i da će bez obzira na to uvek biti uz njih i da nikada neće okrenuti glavu od KiM.

"Ali, tražio sam im da poveruju mom iskustvu i političkom nosu i težini trenutka i okruženja u kojem se nalazimo. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili, ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili i da 435 policajca na severu ostavi oružje i napusti regionalnu policiju", rekao je Vučić.

Dodao je da su čak i po prvi put i predstavnici Srba sa juga KiM predvođeni Daliborom Jevtićem saglasili sa tim, dok su ranije uvek bili za ostanak u institucijama.

Vučić je dodao da razume to zbog terora kroz koji prolaze u Sirinićkoj Župi i drugim delovima KiM.

"Ok, uradimo to danas i šta ćemo posle?", zapitao je Vučić i dodao da će država preuzeti finansijski teret, ali da se plaši da bi bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja. I zato sam zamolio samo za dodatno strpljenje i da nastavimo ove razgovore oko 8. i 9. aprila", rekao je Vučić i dodao da će svakako sa njima za neki dan razgovarati još oko održavanja izbora.

Kako je rekao, postoji nekoliko opcija i država će pripremiti biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji.

Dodaje da je svestan da će tu glasati samo 15 do 20 odsto onih koji su planirali da izađu na izbore, tako da će, kako kaže,morati još da se satanu i pre izbora.

Kaže da razume poziciju našeg naroda i da nije shvatao koliko je Srbima sa KiM dosta svega što im se dešava i da su spremni sve da žrtvuju.

Vučić dodaje da su neki govorili od njih da su spremni i na sukobe i odlazak, ali da ih je zamolio da ostanu na KiM i da čuvaju srpska ognjišta i da će država biti i dalje uz njih, kao i da ih samo moli za malo razumevanja.

"Da možemo da izračunamo šta je to što nam je činiti, jer kada jednom uđete u tako nešto - povratka nema. Nemojte da gubimo i nanesemo trajno štetu našem narodu, već ako uđemo u to da izađemo kao pobednici, a u to sada nisam siguran".

Vučić je rekao da su Srbi sa KiM bili fer i da su pokazali da imaju poverenja u njega i da neće sa drugima da razgovaraju, kao i da će ih primiti ponovo za neki dan.

"Mi ćemo određene finansijske aspekte da izračunamo, šta je to što možemo da podnesemo a šta ne, oko prihvatanja tereta zaposlenih", dodao je Vučić.

Nećemo priznati nezavisnost Kosova bez obzira na cenu

Predsednik je izjavio da Srbija ne može i neće da prihvati nezavisnost Kosova, na čemu insistira Priština, bez obzira na cenu, jer ni glasovi niti vlast, nisu važniji od države.

Govoreći o odluci Prištine da ne dozvoli da Srbi sa KiM glasaju na izborima 3. aprila, Vučić je pojasnio da je suština u tome ko traži od kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS-a, gde bi OES čuvao biračka mesta, vodio računa da ne bude krađe i dostavio džakove sa glasovima.

"Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju, da omogući OEBS-u da radi, i na kraju čak rekli i da se stavi oficir za vezu Vlade Srbije... Ništa nije bilo dovoljno, tražili su da stoji formulacija da Vlada Srbije moli ili traži od Vlade Kosova", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Beograd mogao čak i na to da pristane, jer to ne bi značilo priznanje Kosova, što svakako ne želimo.

"Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudima omogućili da glasaju za koga žele. Priština insistira samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Srbija to nije mogla da prihvati i neće da prihvati, bez obzira na cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, koliko nam je važna država. Zato na to nismo pristali", rekao je Vučić.

Jevtić: Situacija nikad teža, borićemo se demokratski

Situacija na prostoru Kosova i Metohije je nikad teža kada je reč o položaju srpskog naroda, izjavio je danas predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić i poručio da će se boriti demokratski i da će održati mirne proteste na KiM.

"Koliko već u petak ćemo i u centralnom delu i na severu KiM imati mirne proteste kao jedan vid naše borbe sa jasnom porukom, a to je da ne želimo da nam niko u 21. veku uskraćuje osnovna ljudska prava", rekao je Jevtić novinarima u Palati Srbija, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM.

Jevtić je rekao da je na KiM na delu institucionalno nasilje nad Srbima.

"Iz dana u dan se nalazimo u sve težem položaju. Kao neko ko je dugo u kosovskim institucijama, uvek sam se zalagao za demokratsku institucionalnu borbu, za bolji položaj prava srpskog naroda na KiM i ako vam ja kažem da smo došli do te situacije da zaista ne vidimo izlaz osim da, ono što smo mi i predložili svi zajedno kao politički predstavnici Srba, a to je da napustimo institucije, onda ćete razumeti dokle smo došli", rekao je Jevtić.

Ocenio je da je odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na prostoru KiM još jedno uskraćivanje ljudskih prava, to jest demokratskih vrednosti da se glasa.

"To možda najbolje opisuje situaciju u kojoj se svi mi, kao srpski narod na KiM, trenutno nalazimo, kao i odnos vlasti u Prištini prema nama", rekao je Jevtić i istakao:

"Neko očigledno ima nameru da nas stavi u što teži položaj, ali i da izazove reakciju kako nas, tako i da našu državu i zvanični Beograd stavi u što teži položaj, kada je reč o međunarodnim odnosima, posebno uzimajući u obzir ono što se trenutno dešava na istoku Evrope".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BLIC" SAZNAJE Razgovor Vučića i ambasadora Kvinte trajao više od DVA SATA, sledi još sastanaka

Izvor: Blic, 22.Mar.2022

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kvinte trajao je više od dva sata, saznaje "Blic".

Nastavak na Blic...

UDARNO! VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na cenu - na delu je instituciono nasilje nad Srbima

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima i saopštava važne informacije..Javnosti su se obratili i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas niz važnih sastanaka...Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.