Vruća izborna jesen čeka Grčku i Tursku

Izvor: B92, 22.Avg.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruća izborna jesen čeka Grčku i Tursku

Vruća izborna jesen očekuje i Grčku i Tursku. U nekoliko dana vladajuće strukture i u Atini i u Ankari odlučile su se da krenu na vanredne parlamenterne izbore.

Da li su grčki premijer Aleksis Cipras kocka s velikim ulogom raspisivanjem vanrednih izbora? Stručnjaci kažu - izbori u Grčkoj su kocka, ali i pokazatelj da li je Cipras želeo ozbiljno da menja stvari.

"U prvom slučaju videćemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li je iskren u nameri da poboljša poziciju Grčke u evrozoni, u drugom slučaju to bi značilo da će Grčka ostati u ćorsokaku u kom se i sada nalazi", kaže Boško Jakšić, spoljno-politički komentator.

Međutim, Jakšić smatra da novo glasanje ne može da izbaci nekog novog političkog igrača u Grčkoj.

Izvesno je da će Cipras uz podršku Zapada i verovatno podršku opozicione Nove demokratije formirati vladu.

"Cipras više nije onaj revolucionirni levičar i nema onu platformu na kojoj je dobio izbore u januraru. Prema tome Cipras je sada potpuno drugi, on je sklon neoliberalnim rešenjima, lako može da se dogovori sa Novom demorkatijom i oko toga nema većih problema", smatra Jakšić.

I u Turskoj se takođe vodeći političar kocka vanrednim izborima. Posle 13 godina partija Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je apsulutnu vlast u parlamentu, pa nije uspelada formira vladu koja bi mogla da menja ustav.

Prognoze su da bi Erdogan na izborima mogao da dobije tri odsto više glasova, li je pitanje da li mu je to dovoljno za apsulutnu većinu.

"On igra na jednu kartu, počeo je predizbornu kampanju i pre raspisivanje izbora, poveo je tu borbu protiv kurdskih separatista mnogo više nego protiv pripadnika Islamske države. On računa da će na račun toga dobiti glasove nacionalista kojih u Turskoj nije malo. Da li će u tome uspeti, teško je reći", kaže Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Turske.

Lalić upozorava da je veliko pitanje koji je potez povući Erdogan ako opet ne uspe da osvoji aspulutnu većinu, pa je jasno da Tursku očekuju dani puni političke neizvesnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.