Vrtoglavi rast popularnosti: Politička scena u potpunom šoku; Ispisaćemo istoriju

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 17:43

Vrtoglavi rast popularnosti: Politička scena u potpunom šoku; "Ispisaćemo istoriju"

Alternativa za Nemačku će nakon uspeha na nedeljnim izborima u Sonebergu prvi put u svojoj istoriji imati svog čoveka, čelnika jednog nemačkog okruga.

To je Robert Seselman, koji uskoro preuzima vrhovnu dužnost izvršne vlasti na lokalnom nivou, piše DW.

Pedesetodišnjak je u drugom krugu izbora u okrugu koji se nalazi na jugu savezne zemlje Tiringije osvojio 52,8% glasova, odnosno apsolutnu većinu, potvrdila je Izborna komisija. CDU-ov kandidat Jirgen Kuper, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojeg su podržali Levica, SPD, Zeleni i FDP, osvojio je 47,2 posto glasova.

Stopa izlaznosti na izbore je, po službenim navodima, iznosila 58,2%. Već u prvom izbornom krugu Seselman je s 47% glasova bio u vođstvu. Okrug Soneberg u Tirinškoj šumi je jedan od najmanjih u Nemačkoj. U njemu živi oko 57.000 ljudi, a pravo glasa je imalo oko 48.000 osoba.

Seselman je advokat i trenutno zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu u Erfurtu. Potiče iz grada Soneberga. Kao budući čelnik okruga on će se kao predstavnik AfD-a, kako se očekuje, zalagati između ostalog protiv smeštaja izbeglica u tom okrugu.

Ipak, neće imati previše mogućnosti za kreiranje politike na lokalnom nivou. Po nemačkom zakonu, čelnik nekog okruga zadužen je za vođenje sednica komunalnog parlamenta, odnosno sprovođenje odluka lokalnog predstavništva u praksi. Ta dužnost je po opisu često slična dužnosti poslovođe.

Seselman je najavio da želi da razgovara i s političkim protivnicima. Trebalo bi po strani ostaviti ideologiju, rekao je on na AfD-ovoj izbornoj zabavi u Sonebergu. Novoizabrani okružni čelnik je najavio da želi razgovarati sa svim strankama zastupljenima u novom sazivu okružnog veća.

"Moramo prići i političkom protivniku", rekao je on i naglasio kako su za njega prioritet konkretne teme poput konsolidovanja proračuna, odnosno saniranja škola.

AfD-ov političar je najavio da će se povući iz pokrajinskog parlamenta i položiti svoj mandat.

"Imam ograničeno radno vrijeme", dodao je.

Seselman je rekao kako AfD vidi "na putu da postane narodna stranka". U kontekstu predstojećih pokrajinskih izbora u Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu, on je naglasio: "Mi u idućoj godini, u 2024., možemo ispisati istoriju".

U svom govoru na izbornoj zabavi AfD-a nakon objave rezultata on je kritikovao medije kao "sistemske medije", koji su ga, kako je dodao, naterali da vodi ideološku kampanju. Tirinški pokrajinski ogranak AfD-a, čiji je član i Seselman, Služba za zaštitu ustavnog poretka Tiringije je proglasila "zajamčeno desno-ekstremnim", i Služba pomno prati aktivnosti AfD-a u toj istočnonemačkoj saveznoj državi.

Podrška desno-populističkom AfD-u nastavlja da raste. Prema rezultatima aktualnog ispitivanja javnog mnjenja Deutschlandtrend, ta je stranka s 19 posto potisnula vladajući SPD na treće mesto.

Da se iduće nedelje u Nemačkoj održavaju savezni parlamentarni izbori, najveći broj glasova bi dobila Hrišćansko-demokratska unija (CDU). To proizlazi iz aktualnog ispitivanja javnog mnjenja Deutschlandtrend, koje je sproveo institut infratest-dimap na reprezentativnom uzorku na zahtev javne televizije ARD. Ispitani su 1.191 Nemica i Nemac, 20. i 21. juna 2023. godine.

CDU bi na izborima osvojio 29 posto glasova, isto koliko je imao i prema anketi Deutschlandtrend prošlog meseca. Desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD) se poboljšala za jedan posto i sada ima 19 posto. To je najveća vrednost koju je AfD do sada ostvario u ovom ispitivanju javnog mnjenja.

Ova stranka bi, da se održavaju izbori, potisnula vladajuću Socijaldemokratsku stranku Nemačke (SPD) na treće mesto. SPD bi dobio 17 posto glasova, što je jedan posto manje nego u prošloj anketi. Njegovi koalicioni partneri Zeleni bi ponovo imali 15 posto, a Slobodna demokratska stranka (FDP) za jedan posto manje, odnosno 6 posto. Levica, kao i u ispitivanju tri nedelje ranije, imala bi 4 posto, što znači da ne bi uspela da pređe izborni prag od 5 posto.

Većina za savez protiv AfD-ovih kandidata

Kako bi sprečile pobedu AfD-ovih kandidata na izborima u drugom krugu za gradonačelnika ili poslanika u pokrajinskom parlamentu, ostale stranke su se u zadnje vreme često ujedinile i preporučile glasanje za protivkandidate.

Taj postupak svaki drugi građanin (52 posto) smatra ispravnim, dok ga više od trećine ispitanika (35 posto) smatra pogrešnim. 13 posto ispitanih nije se želelo ili moglo izjasniti o tom pitanju.

Oko toga pitanja postoje razlike u mišljenjima na zapadu i na istoku zemlje. U tzv. novim saveznim pokrajinama (područje bivšeg DDR-a) savez stranaka protiv kandidata AfD-a ne podržava 40 posto ispitanika, a 47 posto ga smatra ispravnim.

U grupi građana u dobi od 35 do 49 godina kritika takvog saveza je porasla za jedan posto i sada iznosi 45 posto. Najveća podrška zajedničkom delovanju stranaka protiv AfD-ovih kandidata zabeležena je kod osoba starijih od 65 godina (58 posto za, 31 posto protiv).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.