Vlada Srbije Zaključkom sprečava funkcionersku kampanju

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije Zaključkom sprečava funkcionersku kampanju

Vlada Republike Srbije donela je Zaključak kojim se ukazuje da funkcioner javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera ne sme koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, njihovih izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima.
Vlada Srbije donela je Zaključak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojim se dodatno unapređuje izborni proces u Republici Srbij, a na osnovu preporuka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, saopšteno je iz Vlade.

Zaključkom se ukazuje da funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.
Takođe, funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno se podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara državnih organa, pokrajinskih i lokalnih institucija, javnih preduzeća i javnih ustanova.
Izuzetno, javni resursi se mogu koristiti u izbornoj kampanji radi zaštite lične bezbednosti, ako je takva upotreba određenih javnih resursa uređena odgovarajućim propisima ili odlukom nadležnih službi.
U cilju pravilnog sprovođenja navedenih mera, Vlada posebno ukazuje na dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta.
Zaključkom je ukazano svim članovima Vlade i svim drugim državnim službenicima na položaju, direktorima i drugim rukovodiocima u javnim preduzećima i javnim ustanovama na obavezu poštovanja člana 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u periodu od raspisivanja do okončanja izbora, piše u saopštenju.
Vlada Srbije ukazuje i na to da kršenje dužnosti iz člana 29 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije povlači prekršajnu odgovornost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.