Vesić o izmenama: Moći će da se ruši više i lakše

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić o izmenama: Moći će da se ruši više i lakše

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će izmene Zakona o ozakonjenju omogućiti Beogradu da se brže i lakše izbori sa bespravnom gradnjom.

Govoreći o izmeni Zakona o ozakonjenju koju je predložilo Ministarstvo građevine, Vesić je naglasio da ubuduće neće biti moguća legalizacija objekata koji nisu vidljivi na snimku iz 2015. godine.

Do sada, oni objekti koji su ranije popisani nisu morali da budu na snimku i to se, nažalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zloupotrebljavalo u nekim lokalnim samoupravama. Satelitski snimak biće dostupan svim građanima, što znači da će svaki građanin moći da ga vidi i više niko, poput bespravnih investitora, neće moći da ih vara. Pored toga katastar će voditi javni registar u koji će biti upisane sve zgrade u procesu legalizacije, pa će svaki gradjanin moći da vidi u kakvom statusu je zgrada, rekao je Vesić.

On je, kako je preneo Beoinfo, takođe istakao da će ubuduće bespravni objekti moći da se ruše odmah posle drugostepene odluke, što će omogućiti da se više i lakše ruše bespravni objekti.

Prema njegovim rečima, novina je i da će ubuduće i vlasnik parcele na kojoj je bespravni objekat biti odgovoran i odgovaraće krivično. Na ovaj način štite se gradjani, a oštrije kažnjavaju bespravni investitori.

Pored toga, izmenama ovog zakona uvedene su mnogo oštrije kazne i za građevinske inspektore ukoliko ne postupe u roku, ne stave traku, tako da će i oni imati veću odgovornost, ali i direktori komunalnih preduzeća jer su predvidjene drastičnije kazne i kada se uvodi javna infrastruktura za bespravnu gradnju, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je ponovio da je bespravna gradnja zlo ovog društva jer se državi ništa ne plaća, a opterećuje se postojeća infrastruktura i negativno utiče na bezbednost zgrada i okolnih stanara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.