Veber kandidat na izborima za Evropski parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veber kandidat na izborima za Evropski parlament

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber dobio je danas podršku partija desnog centra kao kandidat za novog predsednika Evropske komisije koji se bira sledeće godine.

Veber je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, gde je biran nosilac liste te stranke na izborima za Evropski parlament, sledeće godine u maju, pobedio bivšeg premijera Finske Aleksandra Stuba.

On je time postao glavni kandidat za najuticajniji posao EU, šefa izvršnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organa bloka koji nadgleda zakone i trgovinske sporazume, naveo je Rojters.

Veber koji nije mnogo poznat izvan Nemačke i Brisela i koji nikada nije bio na ministarskoj poziciji, osvojio je 79 odsto glasova delegata najveće političke grupacije u EU.

"Kampanja počinje ovde u Helsinkiju. Mi smo graditelji mostova, hajde da iskristimo ovaj momentum. Onda ćemo pobediti u maju 2019"

, rekao je delegatima Veber, 46-godišnji gitarista, katolik koji se nalazi na čelu frakcije EPP u Evropskom parlamentu.

Kako agencija opisuje, on je tokom govora oponašao retoriku nemačke kancelarke Angele Merkel i njen oprezan kompromisni stil.

To je ton kojim se Veber služi da bi postao naslednik odlazećeg predsednika Evropske komisijeŽŽan Klod Junkera, takođe iz redova EPP.

Popularan među pripadnicima Hrišćansko-demokratske partije u EPP, krovne grupe konzervativaca, Veber će pokušati da izazove populiste koji su negativno nastrojeni prema migrantima i koje ta politička grupacija vidi kao pretnju vrednostima otvorenosti i tolerancije u Evropi, navodi agencija.

Nemačka kancelarka je javno podržala Vebera.

Prema podacima različitih agencija za istraživanje javnog mnjenja, Rojters je, na osnovu analize, zaključio da bi EPP zajedno sa demohrišćanima Angele Merkel, trebalo da osvoji većinu sedišta na izborima za parlament, sa 219 od ukupnih 705 mesta.

Međutim, s obzirom na sve manji uticaj koji EPP ima u Francuskoj i Španiji, jačanje partija tvrdokorne desnice Širom Evrope i pozicijom koju populisti imaju u Mađarskoj, najveća evropska politička sila suočava se sa optužbama da vodi zastarelu politiku, navodi britanska agencija.

Odluka o tome ko će doći na čelo Komisije takođe zavisi od nacionalnih lidera EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.