Manfred  Veber  kandidat za novog predsednika Evropske komisije

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manfred Veber kandidat za novog predsednika Evropske komisije

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber, dobio je podršku partija desnog centra kao kandidat za novog predsednika Evropske komisije koji se bira sledeće godine.
Veber je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, gde je biran nosilac liste te stranke na izborima za Evropski parlament, sledeće godine u maju, pobedio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bivšeg premijera Finske Aleksandra Stuba.

On je time postao glavni kandidat za najuticajniji posao EU, šefa izvršnog organa bloka koji nadgleda zakone i trgovinske sporazume, naveo je Rojters.
Moramo da garantujemo bezbednost građana, doživeli smo nesigurnost na granicama i osetili smo sumnje građana, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, pozivajući na jedinstvo.
"Gledajući našu poziciju u svetu, nedostaje jedinstvo, zajedništvo", poručila je Merkelova, prenela je agencija Ansa.
"Kao Evropu, SAD, Kina i Rusija će nas uzeti u obzir ako govorimo jednoglasno. Ako svako od nas govori različito u svetu, Evropa neće biti snažna i moramo se anagažovati kako bi se naša spoljna i odbrambena politika razvile, inače građani u Evropi neće ozbiljno uzeti u obzir evropski projekat", istakla je nemačka kancelarka. 

Pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, izjavio je da u pregovorima o istupanju Britanije iz tog bloka ima još "jazova koje treba premostiti" u trenutku kada ističe vreme za postizanje dogovora i njegovo usvajanje.
"Moramo još mnogo toga da uradimo kako bismo postigli sporazum", rekao je Barnije za AP, na marginama kongresa političkih partija desnog centra u Helsinkiju.
Kasnije, u obraćanju liderima Evropske narodne partije, Barnije je upozorio na pretnju koju nacionalizam i populizam u usponu predstavljaju po EU uoči izbora za novi saziv EP u maju, a kao primer je naveo Najdžela Faraža, bivšeg lidera Partije za nezavisnost Britanije.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je, takođe u Helsinkiju, da je britanska premijerka Tereza Mej "odlučna, kao i EU, da sporazum bude postignut, i biće postignut".
U međuvremenu, u Parizu, britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da su pregovori o Bregzitu "u završnoj fazi" i da je siguran da će sporazum biti postignut.
"Sedam dana je verovatno nategnut rok, ali sam optimista da će dogovor o Bregzitu biti postignut", kazao je Hant, napomenuvši da su pregovori veoma teški.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BITKA ZA NAJUTICAJNIJU FUNKCIJU U EU Manfred Veber kandidat Evropske narodne partije

Izvor: Blic, 08.Nov.2018

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber, dobio je danas podršku partija desnog centra kao kandidat za novog predsednika Evropske komisije koji se bira sledeće godine.

Nastavak na Blic...

Veber kandidat na izborima za Evropski parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber dobio je danas podršku partija desnog centra kao kandidat za novog predsednika Evropske komisije koji se bira sledeće godine...Veber je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, gde je biran nosilac liste te stranke na izborima za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.