Važna pobeda Erdogana

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važna pobeda Erdogana

04.04.2014. -

U Turskoj su završeni lokalni izbori. Njihovu pripremu i tok sa napetošću pratile su mnoge zemlje sveta, među njima i Rusija. Uzroci su jasni.

O njima govori politikolog Stanislav Tarasov.

- Turska je za Rusiju važan strateški partner sa kojim je u poslednje vreme vezuje ne samo robna razmena od skoro 40 miliojardi, već i realizacija velikih zajedničkih projekata, uključujući izgradnju nuklearne centrale Akuju. Pored toga, bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na postojanje nekih neslaganja u pogledu regulisanja regionalnih problema, između ostalog sitaucije u Siriji, Moskva i Ankara su se uvek brižljivo odnosile prema međusobnoj saradnji, čuvajući političko poverenje. Konačno, činjenica je i to što je proboj u odnosima između dve zemlje bio realizovan u mnogome zahvaljujući postojanju političke volje koju su ispoljili lideri dve zemlje, predsednik Vladimir Putin i premijer Turske i rukovodilac vladajuće partije Pravednost i razvoj Redžep Tajip Erdogan. Evo zašto su u Moskvi mnogo ocenjivali održane izbore kao referendum koji određuje nivo poverenja partiji Pravednost i razvoj.

Njihov rezultat je već izvestan. Vladajuća partija u celini je sačuvala svoje pozicije, sakupišvi nešto manje nego na parlamentarnim izborima 2011. godine – 45%. Opoziciona Narodno-republikanska partija je dobila podršku skoro 30% birača. Razume se, rezultate izbora u Turskoj će brižljivo analizirati eskperti. Ali to nije to što su uoči izbora prognozirale mnoge turske sociološke službe koje su govorile da partija Erdogana može da dobije na izborima od 28 do 35%, ne više.

Oni su pogrešili i sada je glavna intriga u drugom. Prošli lokalni izbori su bili prvi u 15-mesečnom izbornom ciklusu, koji podrazumeva predsedničke izbore na leto ove godine i paralamentarne na proleće naredne. Realni politički raspored u zemlji je određen. D ali će on biti dovoljan da se nadalje sačuva politička stabilnost zemlje, da li će podstaći vladajuću partiju i snage opozicije na traganje za razumnim kompromisnim sporazumima, ili naprotiv smao će pooštravati političku borbu u zemlji, kao što to predviđaju sada mnogi zapadni eksperti?

U izlaganju pred pristalicama svoje partije posle pobede na izborima, Erbakan je pozvao opozicione snage na jedinstvo i saradnju. Možda će tako i biti.

Rusija je za to principijalno zainteresovana. Nije slučajno na inicijativu ruske strane održan telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina sa turskim premijerom. Ruski lider je čestitao Erdoganu ubedljivu pobedu na izborima. I kako je istaknuto u saopštenju pres-službe Kremlja, strane su podvukle raspoloženje za jačanje uzajamno korisne bilatralne saradnje i dogovorile se o nastavku kontakata.

Stanislav Tarasov,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Presidencia de la República del Ecuador/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.