Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu: Ne zna se pobednik, sem Srpske

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu: Ne zna se pobednik, sem Srpske

Niko sa dovoljnom izvesnošću ne može tvrditi ko će pobediti među albanskim strankama na nedeljnim izborima. Zapad tipuje na savez DSK-Samopredeljenje jer se time skida balast osumnjičenih za ratne zločine kao ključnih igrača, ali i očekuje dovoljna kooperativnost za nastavak dijaloga s Beogradom.

Sa druge strane, pobeda Srpske liste je izvesna, što takođe donosi nastavak dijaloga sa obostranim ustupcima.

Piše: Jelka Jovanović

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su dosad najmanje predvidivi parlamentarni izbori na Kosovu. Većina analitičara procenjuje da će razlika između prve i treće stranke po broju glasova biti manja od četiri odsto. Najviše šansi daje se Demokratskom savezu Kosova (DSK Ise Mustafe) i Pokretu Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, ali ne bi bilo iznenađenje da pobedi Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija. I koalicija Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa Socijaldemokratskom partijom Kosova može poremetiti planove ovih stranaka.

Ovako prištinski novinar Gezim Badžaku za Novi magazin odgovara na pitanje mogu li se naslutiti pobednici u korpusu albanskih stranaka na vanrednim izborima koji će biti održani u nedelju 6. oktobra, izazvanim naizgled neočekivanom odlukom premijera Ramuša Haradinaja da podnese ostavku pre nekoliko meseci.

KAMPANJA: U srpskom političkom korpusu mnogo je manje neizvesnosti pošto sigurno da će trijumfovati Srpska lista, favorit zvaničnog Beograda. Verovatno sa svih deset mandata koji pripadaju srpskoj manjini, posebno ako se ima u vidu tok kampanje na severu Kosova i u Srbiji.

“Tri političke partije kosovskih Srba i jedna koalicija više su okrenute međusobnom trvenju i optužbama. Srpska lista ostale stranke, koaliciju Sloboda, SLS i Partiju kosovskih Srba napada kao ‘albanske Srbe’, izdajnike, one koji ruše jedinstvo unutar srpskog nacionalnog korpusa. Drugi entiteti koji učestvuju na izborima optužuju SL za nastavak pritisaka, terora… kojima su i ranije bili izloženi pred svakim izborima na Kosovu od 2013, kada je Srpska formirana. U njihovim nastupima pominju se pitanja obezbeđivanja povoljnijeg položaja ovdašnjih Srba, svakodnevna pitanja kao što su zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo i drugo”, objašnjava naš sagovornik.

Predizborna kampanja koja je zvanično traje od 25. septembra u suštini je počela mnogo ranije, odmah po podnošenju ostavke Haradinaja, objašnjava Badžaku i dodaje: “Zasad sem verbalnih napada, koji su u poređenju s prethodnim parlamentarnim izborima manji, kampanja se odvija mirno i bez nekih izrazitih problema. Svi nude svoje programe, koji su manje-više vrlo slični, ima razlika u nijansama koje zavise od političke orijentacije stranke.”

Začkoljica je u tome što sve partije kao jedan od prioriteta imaju da Demokratskoj partiji Kosova (DPK) Hašima Tačija onemoguće da bude deo buduće vlasti.

Na prvom mestu kampanje su i pitanja nastavka dijaloga sa Srbijom, kao i ekonomska: napredak u oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja. I socijalna pitanja.

IZBORI I MOGUĆA REŠENJA: Iako su izborni rezultati u izgledima više nego tesni među kosovskim takmacima, činjenica na koju će eventualni pobednici morati da računaju i pre, a posebno posle izbora jeste nestrpljenje međunarodne zajednice da se kosovski čvor napokon razmrsi. Kako je crnogorski predsednik Milo Đukanović napomenuo posle Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, dobra vest je da postoji nekoliko modaliteta rešenja, ne naznačavajući koja su jer – što je tačno – nije na njemu da ih saopštava.

No, upućeni izvori Novog magazina kažu ovako – dijalog se nastavlja odmah posle kosovskih izbora, bez čekanja na prolećne redovne izbore u Srbiji. Amerika želi direktno učešće, ali uz punu spremnost da podrži svaki dogovor Beograda i Prištine, a Evropska unija nastoji da rešavanje kosovskog pitanja vrati u svoje dvorište. Pre svih njene dve najmoćnije poluge Nemačka i Francuska, s tim što se donekle razlikuju u pristupima. Nijanse, dabome, znaju samo Angela Merkel i Emanuel Makron, ali navodno je francuski predsednik bliži američkom pristupu – šta se dogovore dve države, samo što pre, pa ih valja pogurati. Otuda i najava njegovog direktnog učešća, kao i što ranije zakazivanje “kosovskog Dejtona”.

U svim varijantama eufemistički rečeno “demarkacija granica” nije isključena, mada to može značiti svašta – od nikad objavljenog plana o razgraničenju, razmena teritorija (i, sledstveno, stanovništva?) do blagog korigovanja granične linije u najosetljivijim područjima. Od zvanične Prištine, kako saznajemo, Nemačka će tražiti da se vrati početnim premisama Briselskog sporazuma, kojim je obavezana na uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Za ukidanje taksi biće svi, kao i dosad, mada su i tu mogući modaliteti koje zastupaju izborni takmaci, a navodi ih precizno Badžaku.

Od Srbije se očekuje kooperativnost, bez maksimalističkih zahteva ili, u skladu sa govorom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku, da konačnim rešenjem jedan (Kosovo) ne dobije sve, a drugi sve izgubi!

U skladu s naumima međunarodne zajednice su i njena očekivanja da će DSK i Samoopredeljenje voditi glavnu reč posle izbora, odnosno formirati vlast, čime će se eliminisati i gorka pilula – ne samo za Srbiju već i svet – pregovora sa osumnjičenima za ratne zločine počinjene 1998/99. i posle toga, pre svega Haradinaja i Tačija.

Takođe, veruje se da će Samoopredeljenje kao i nadalje najjača politička stranka, koja je uspela da stopira formiranje ZSO prethodnih godina, pokazati kooperativnost u postizanju konačnog dogovora. I formiranje ZSO, mada će izvesno biti dodatnih pregovora o ingerencijama buduće zajednice u onom poznatom rasponu od NVO do autonomije, s nadom da neće biti bez nadležnosti, ali ni snažna poput Srpske u BiH. Sve to ukoliko Samoopredeljenje u sadejstvu sa DSK bude u prilici da vlada Kosovom.

SRPSKE MEĐUSOBICE: Ako su izvori Novog magazina dovoljno precizni o očekivanjima međunarodne zajednice posle kosovskog 6. oktobra, kampanja zvaničnog Beograda samo za Srpsku listu (SL) ne izlazi iz planova. Naime, svima je belodano da samo kosovski poslanici iz srpskog korpusa pod direktnim kontrolom glavnog pregovarača Beograda Aleksandra Vučića neće ometati eventualni dogovor. Otuda i njegov poziv kosovskim Srbima, odaslan u utorak preko javnog servisa RTS: “Izađite u što je moguće većem broju jer glasamo za svoj opstanak na KiM, za svoj opstanak na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama jer će nam sve to ukinuti ukoliko se ne bude čuo glas Srpske liste. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost.”

I dodatno objašnjenje građanima – dovoljno je da pogledaju ko šta radi protiv Srpske liste u ovoj kampanji. Koja je, kako iskusno kaže, izložena pravom teroru i progonu na KiM, “organizovanom od organa takozvane paradržave, podržanom od dela međunarodne zajednice”: “I taj teror sastoji se u sledećem – jedino predstavnici Srpske liste ne mogu da dobiju podršku bilo koga iz centralne Srbije, bilo koga sa bilo koje strane. Albancima mogu da šalju podršku i poslanici Bundestaga i mnogi drugi. Zabranjeno je samo Srbima da podrže svoju Srpsku listu.”

Krunski dokaz je zabrana srpskim zvaničnicima da učestvuju u kampanji – neka vrsta političke takse – ali i odluka kosovskih organa da zabrane spot Srpskoj listi zbog navoda “Srbija zove”: “Nećete verovati po čijoj žalbi je zabranjen – po žali BIRN-a, kao i 2017. Veliki BIRN se žalio zbog pozivanja na mržnju. A nije pozivanje na mržnju kada partija Rade Trajković i Rašića na albanskom jeziku kaže da je Srpska lista monstrum. Istovremeno kada snimaju spotove, te spotove snimaju ispred srpske crkve kojoj ne daju da bude srpska crkva već je koriste za javni toalet.”

Vučić najavljuje i dve varijante krađe glasova – putem pisama koja stižu izvan Kosova i nevažećih listića, koje će albanske partije pretvarati “u glasove za njima poslušne i podobne Srbe koji, inače, priznaju najnoviju državu Kosovo”.

Kao one koji nemaju uporište u narodu, Vučić, kao i ostali zvaničnici iz Beograda i SL, navode Radu Trajković i Nanda Rašića, pre svega – koji će, posle krađe glasova “morati da priznaju nezavisno Kosovo jer će oni to od nje da traže”. Usput, bliski su Draganu Đilasu, pa “neka Đilas, Trajkovićka i Rašić nastave da, uz pomoć albanskih glasova, izgrađuju i usavršavaju nezavisno Kosovo, a Srbi će 6. oktobra glasati za svoju državu Srbiju”.

U saglasju s takvim pristupom predsednika Srbije, u Srbiji i na severu Kosova vodi se ozbiljna kampanja protiv ostalih srpskih lista, toliko žestoka, da je Rada Trajković tražila zaštitu policije jer joj je, kako tvrdi, prećeno da će je po ulasku u Severnu Mitrovicu ubiti “škaljarci”.

Posle emitovanja spota liste Sloboda u kojem se Nenad Rašić i na albanskom obraća biračima, predsednik Nove partije Kosova Dragiša Mirić sa još dvoje kandidata za poslanike te partije napustio je koaliciju i pozvao birače da glasaju protiv Srpske liste. “Pozivam birače da u nedelju dobro razmisle kojoj političkoj opciji će dati glas jer je očigledno da ima onih Srba koji će se zarad sopstvenog profitiranja odreći svoje nacije i države”, rekao je Mirić, a prenose kosovski mediji.

“Pitanje taksi zavisi od toga ko će pobediti. Ako pobede DSK, Samoopredeljenje ili DPK, onda će se, kako je najavljeno, ići na uspostavljanje reciprociteta, ne samo na robu i ekonomsku oblast već i u svim oblastima, što znači da se neće priznavati srpska dokumenta i izdavati papiri za ulazak na Kosovo, da će se uvesti probne tablice za vozila iz Srbije, jednom rečju, na svaki postupak Srbije odgovoriće se recipročnom merom”, objašnjava Badžaku moguću promenu odnosa sa Srbijom posle izbora: “Ako ABK i SDP pobede, onda je Haradinaj čvrst u stavu da neće ukinuti taksu, ali da istovremeno neće ići na reciprocitet u drugim oblastima.”

I, naravno, svi ističu da dijalog sa Srbijom treba nastaviti bez uslovljavanja, ali da je jedini prihvatljiv rezultat toga obostrano priznanje dve zemlje u postojećim granicama.

Kandidatkinja DSK za premijerku Vjosa Osmani rekla je za KTV da će voditi dijalog sa Beogradom jer je to proces koji mora voditi osoba koja nije ucenjena, prenosi Koha. Osmani je poručila i da neće dozvoliti da promena granica bude deo dijaloga sa Srbijom: “Pitanje taksi mora se rešiti na osnovu reciprociteta sa Srbijom. Pozvaću i Srbiju da se vrati za pregovarački sto”, rekla je Osmani, a prenosi KoSSev: “Srbija danas ne prihvata brojnu robu sa Kosova i kreira necarinske blokade. Ukloniću sve carine ako nam Srbija da informaciju o 1.700 nestalih lica.

No, ona naglašava i da su takse na robu iz Srbije uvedene “kako bi se pokrili skandali vlade Ramuša Haradinaja”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.