Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2010, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni izbori u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu

KOSOVSKA MITROVICA -

U Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu danas će biti održani vanredni lokalni izbori koje je za raspisala Srbija, a za koje je potvrđeno 13 lista u Kosovskoj Mitrovici i četiri u Novom Brdu.

Pravo da bira odbornike u opštini Kosovska Mitrovica ima 20.366 birača, a u Novom Brdu 1.753. Među njima su i raseljeni - 2.698 iz Kosovske Mitrovice i 684 iz Novog Brda, za koje će biti otvoreno šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posebnih biračkih mesta, pet u centralnoj Srbiji i jedno u Zvečanu.

U centralnoj Srbiji raseljeni će moći da glasaju u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

U Kosovskoj Mitrovici glasanje će biti organizovano na 20 biračkih mesta, a u Novom Brdu na šest.

U Kosovskoj Mitrovici potvrđene su izborne liste DS-Boris Tadić, DSS-Vojislav Koštunica, SNS-Tomislav Nikolić, Pokret za Kosovsku Mitrovicu-Dragan Spasojević, G17 Plus-Mlađan Dinkić, Grupa građana "Za lepšu budućnost Mitrovice", NS-Velimir Ilić, SRS- dr Vojislav Šešelj, Građanska inicijativa "Srbija demokratija pravda- Oliver Ivanović", SDP-Rasim Ljajić, SPS-PUPS-JS-Ivica Dačić, GG SNV severnog Kosova i Metohije-dr Milan Ivanović i GG Nova nada Kosovske Mitrovice - Nebojša Jović.

Izborne liste potvrđene u Novom Brdu su DS-Boris Tadić, DSS-Vojislav Koštunica, SNS-Tomislav Nikolić i SPS-PUPS-JS-Ivica Dačić.

Vlada Srbije raspustila je 24. decembra prošle godine skupštine opština Kosovska Mitrovica i Novo Brdo, a istom odlukom su u tim opštinama uvedeni privremeni organi.

KFOR će obezbeđivati protest u Mitrovici

Misija NATO-a na Kosovu saopštila je da će obezbeđivati protest u južnom delu Mitrovice najavljen zbog održavanja izbora u severnom opštinama Kosova koje je raspisala Srbija.

U saopštenju KFOR-a navodi se da će snage te misije pružiti zaštitu svim mirnim učesnicima protesta u Mitrovici, ali i da će preduzeti odgovarajuće mere protiv bilo kakvih nasilničkih akcija.

"KFOR podržava slobodu izražavanja i okupljanja kao osnovno ljudsko pravo i kao poznatu osobinu demokratije. U vezi sa tim, smatramo da demonstracije i skupovi čak predstavljaju obavezu građana koji se brinu za svoju zemlju", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da KFOR ohrabruje sve građane da "upražnjavaju svoja prava na miran način" i da se "klone bilo kakvih nasilničkih grupa ili aktivnosti".

"Vojnici KFOR-a će biti tu da pruže zaštitu svim mirnim učesnicima protesta, ali će takođe preduzeti odgovarajuće mere protiv bilo kakvih nasilničkih aktivnosti", dodaje se saopštenju.

Biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova.

U južnom delu Mitrovice najavljeni protesti

Danas će u južnom delu Kosovske Mitrovice biti održan protestni skup ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i Pokreta za ujedinjenje na Kosovu, zbog održavanja lokalnih izbora u severnom delu grada.

Portparol Kosovske policijske službe (KPS) za region Kosovske Mitrovice Besim Hoti izjavio je KIM radiju da je policija upoznata sa protestom koji je najavljen za nedelju.

"Policiji je prijavljen protestni skup koji organizuju ratni veterani OVK i on će početi u podne i trajaće sat vremena. Policija već ima operativni plan postupanja, ali smatramo da je demokratsko pravo svakog da kroz protest izrazi nezadovoljstvo prema nekim dešavanjima", rekao je Hoti.

"Protest će biti i poziv kosovskim institucijama da preduzmu akciju, jer, u suprotnom, situacija može postati sve napetija i nepredvidiva", navodi se u saopštenju Pokreta za ujedinjenje na Kosovu.

Protestu pod nazivom "U odbranu suvereniteta Kosova" pridružiće se i pokret "Samoopredeljenje", kao i pristalice opozicionih stranaka, Alijanse za budućnost Kosova, Alijanse novo Kosovo i Demokratskog saveza Dardanije.

EU ne priznaje izbore na severu Kosova

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt rekao je da Evropska unija neće priznati rezultate lokalnih izbora koje je Srbija raspisala na severu Kosova.

Fejt je u Vašingtonu sa predstavnicima američke vlade razmotrio sprovođenje Ahtisarijevog plana za Kosovo i izjavio Glasu Amerike da njegova kancelarija priznaje samo izbore koje organizuju vlasti u Prištini.

Uz tvrdnju da predstavnici njegove kancelarije imaju teškoće u pristupu severu Kosova, Fejt je rekao: "Zato vidimo srpske političare kako dolaze i vode kampanju. Euleks i EU su stavili na znanje da se te posete ne mogu obavljati bez odgovarajuće dozvole i da naoružani telohranitelji ili pristalice tih političara, ukoliko nose oružje, ne bi smeli da ulaze na sever Kosova."

Fejt je izrazio nadu da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom biti konstruktivna baza za direktni dijalog Beograda i Prištine i zaključio da podela Kosova nije opcija koju podržavaju međunarodni protagonisti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu

Izvor: RTS, 30.Maj.2010

U Kosovskoj Mitrovici, Kfor i kosovska policija suzavcem sprečili sukobe na mostu koji grad deli na južni albanski i severni, srpski deo. Tokom nereda čula se i pucnjava iz automatskog naoružanja, ali nema izveštaja o povređenima. U opštinama Kosovska Mitrovica i Novo Brdo održani vanredni lokalni...

Nastavak na RTS...

Vanredni izbori u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu

Izvor: EMportal, 30.Maj.2010

U Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu danas se odžavaju vanredni lokalni izbori koje su raspisale srpske vlasti.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.