Valentina Matvijenko kandidat za predsednika Rusije

Izvor: Politika, 06.Sep.2010, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valentina Matvijenko kandidat za predsednika Rusije

Gubernatorka Sankt Peterburga mogla bi, prema nekim procenama, da se uključi u rusku predsedničku trku 2012. – Objektivno, šanse joj baš i nisu velike

Da li bi Valentina Matvijenko, aktuelna gubernatorka Sankt Peterburga, mogla da bude budući šef ruske države, upitao se ovih dana britanski list „Independent“. Ne bez razloga: prva dama „severne prestonice“ ima za sobom solidno političko iskustvo, bila je i diplomata i vicepremijer, a o njoj kao mogućoj stanarki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kremlja pričalo se i pisalo još 2006. Ali, kako se u Rusiji bliže novi predsednički izbori (2012), tako i spekulacije o tome ko bi sve mogao da se nađe u toj trci postaju sve učestalije. A vlasnik „Independenta“ Aleksandar Lebedev takođe je – Rus.

Izvestan impuls nagađanjima o eventualnom razvoju događaja do dana izbora dali su, na svoj način, i predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin. Bilo izjavama prvog da nije nemoguće da se za dve godine na biračkim listovima pojavi i neko treće jako ime, bilo zagonetnim nagoveštajima drugog da u politici još nije rekao sve što je mogao, i da njegova ponovna kandidatura, za sada, ostaje otvorena. U takvu priču lako je uklopiti Valentinu Matvijenko, ako ne zbog njenih nesumnjivih političkih kvaliteta, a ono zbog činjenice da je i ona iz Sankt Peterburga, odakle su u Moskvu stigli i Medvedev i Putin.

Podsetimo, nedavno putovanje ruskog premijera Vladimira Putina Amurskom magistralom, dugom više od 2.000 kilometara, i sve što se tom prilikom događalo, uključujući susrete sa putarima, kamiondžijama, novinarima..., definitivno nije ostalo bez odjeka na političkoj sceni velike zemlje. Ceo događaj ocenjen je, naravno, kao još jedan vešt propagandni potez, sličan drugima koje je Putin ovoga leta učinio, ali je mnoge naterao i da se malo više udube u rusku političku kombinatoriku.

Prva reakcija stigla je iz Kremlja. Nadležni zaduženi za imidž predsednika Dmitrija Medvedeva shvatili su da, ukoliko žele uspešno da se „bore” protiv „Putina iz naroda“, moraju nešto iz korena da menjaju. Ispostavilo se, naime, da u Rusiji i dalje pritisnutoj običnim, prizemnim, nevoljama predsednik sa svojim intelektualnim imidžom ne može baš adekvatno da parira „mačoizmu“ premijera. Pre nekoliko dana iz Kremlja su najavili novu promotivnu „ofanzivu” šefa države.

Iz današnje perspektive gledano, teško je poverovati da bi Valentina Matvijenko mogla da se useli u dvorac na moskovskom Crvenom trgu. Jer i Medvedev i Putin imaju takvu podršku u narodu i vladajućoj partiji „Ujedinjena Rusija“, da bi odluka bilo kojeg od pomenute dvojice da odustane od predsedničke trke više pomogla onome koji bi u toj trci ostao, nego nekom trećem, pa makar to bila i gubernatorka Sankt Peterburga.

U stvari, bilo kakva priča o novom predsedniku Rusije neće imati smisla dok se trenutno vladajući dvojac ne sporazume kakvi su interesi svakog pojedinačno za tu sudbonosnu 2012. Prema važećem ustavu, Medvedev može da ostane na sadašnjoj dužnosti još šest godina, ali priliku da obavlja istu funkciju ponovo ima i Putin, koji je već vladao u dva mandata – od 2000. do 2008.

Kako podseća agencija „NjusRu“, Valentina Matvijenko je još 2006. predložila tadašnjem predsedniku Putinu da ga od 2008. zameni upravo ona, uz garanciju da mu neće biti smetnja za povratak u Kremlj 2012. Tada je gubernatorka i dobila naziv – „Valentina Velika“. „Independent“ u svojim kvalifikacijama nije otišao mnogo dalje, i nazvao je Matvijenkovu – ruskom Margaret Tačer, asocirajući nedvosmisleno na nekadašnju britansku premijerku.

Valentina Matvijenko je rođena 7. aprila 1949, u Ukrajini. Diplomirala je na Lenjingradskom hemijsko-farmaceutskom fakultetu, a potom i Akademiju društvenih nauka pri CK KPSS. Za diplomatiju se specijalizovala na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova SSSR-a. Još u sovjetsko vreme bila je narodni deputat i uglavnom se bavila pitanjima položaja žena, porodice, majke i deteta... Od 1991. do 1998. je službovala kao ambasador na Malti i u Grčkoj, a od 2003. je gubernator Sankt Peterburga.

Da li je ubacivanje u igru Matvijenkove samo želja da se, u nedostatku ozbiljnije organizovanog opozicionog bloka, vladajućem dvojcu suprotstavi „nova uspešna ličnost“, dokazanih kvaliteta, ili je reč o jednostavnom zamagljivanju stanja u kojem Medvedevu i Putinu, jednostavno, nema ko ozbiljno da se suprotstavi pokazaće se tokom vremena. Pri tome treba imati na umu i činjenicu da se u najvećoj državi na svetu izboru predsednika pristupa na specifičan način: sistem „nasleđivanja vlasti“, koji je otpočeo odlukom prvog ruskog predsednika Borisa Jeljcina (2000) da, pre izbora, svoje mesto ustupi Vladimiru Putinu, i u slučaju Medvedeva je počeo da funkcioniše na valjani način.

Drugim rečima, moralo bi da se desi nešto zaista dramatično pa da se u tom krugu nasleđivanja, u ovom trenutku, pojavi Valentina Matvijenko. Mada Medvedev u nekoliko svojih istupa nije odbacivao takvu mogućnost, procene su da je on takav stav iznosio tek iz potrebe da se pokaže da niko u Moskvi ne beži od promena, pa čak ni na samom vrhu države.

Do novih predsedničkih izbora u Rusiji ostalo je još dosta vremena. Za trku će se svakako dobro pripremati u Komunističkoj partiji, ili Liberalno-demokratskoj... Trebalo bi očekivati i bar neku vrstu zajedničkog nastupa „demokratske desnice“. Ipak svi pomenuti su preslabi da se suprotstave Medvedevu i Putinu. U tom smislu ni Matvijenkova ne stoji baš najbolje. Njena šansa je „u dogovoru“ aktuelnog predsednika sa premijerom. A da li njih dvojica o takvom dogovoru, uopšte, razmišljaju, za sada može samo da se nagađa.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 06/09/2010.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.