Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Obe liste na izborima za Nacionalni savet Bugara naginju SNS

Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE) objavio je danas da u izbornoj trci za novi Nacionalni savet Bugara u Srbiji učestvuju dve izborne liste, a obe predstavljaju političke struje koje naginju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Kako se navodi na tom portalu, to su izborna lista "Da vratimo dostojanstvo narodu - Stefan Kostov", koju predvodi taj privatni preduzetnik iz Bosilegrada, i lista "To smo mi – Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta bugarske manjine i dugogodišnjeg predsednika opštine Bosilegrad.

Iako su to dva politička rivala, prvi je pristalica SNS, koji je na svojoj listi okupio zvanične aktiviste Opštinskog odbora SNS-a i nekoliko nezavisnih kandidata, a drugi je predstavnik manjinske partije koja se, po navodima VOICE, "potrudila da na poslednjim lokalnim izborima u Bosilegradu SNS i Aleksandar Vučić osvoje čak 81 odsto glasova".

Portal dodaje da je bila i treća proglašena lista, pod nazivom "Ujedinjenje Bugara u Srbiji", koju je predvodio sadašnji predsednik SO Dimitrovgrad Zoran Đurov, a koju je u predizbornoj kampanji podržao predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov (obojica su pripadnici SNS-a).

Nosilac liste "Ujedinjenje Bugara u Srbiji" Zoran Đurov potvrdio je ranije za lokalni portal FAR da povlači svoju listu iz RIK-a, ali nije otkrio razlog zbog čega to čini, niti da li je bilo političkih pritisaka iz Beograda.

Podrška Dimitrova, koji je ranije zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji liste "Ujedinjenje Bugara u Srbiji", "preko noći" je prešla u korist bosilegradskog "Prirodnog pokreta", koji je završio drugi na listi odmah iza Zaharijeva, dodaje VOICE.

Vladica Dimitrov nije hteo da komentariše svoj "prelet".

Povodom prstojećih izbora oglasio se i Demokratski savez Bugara (DSB). Ta manjinska partija koja ne učestvuje na izborima je u saopštenju navela da se izbori "kao nikada do sada sprovode u atmosferi brutalnog pritiska vladajuće Srpske napredne stranke, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, agencije BIA, srpske pravoslavne crkve i opštinskih vlasti u Bosilegradu i Caribrodu (Dimitrovgradu)".

Ta partija je pozvala pripadnike bugarske manjine u Srbiji da bojkotuju izbore i da ne glasaju za liste koje kontroliše SNS.

VOICE je dodao da je u poseban birački spisak bugarske manjine upisano 18.106 birača, najviše u Dimitrovgradu i Bosilegradu, ali i u Pirotu, Babušnici, Nišu, Surdulici, Vranju, Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima.

U odnosu na izbore iz 2014. godine registrovano je više od tri hiljada dodatnih birača.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

VOICE: Obe liste na izborima za Nacionalni savet Bugara naginju SNS

Izvor: Beta, 01.Nov.2018

Vojvodjanski istraživačko analitički centar (VOICE) objavio je danas da u izbornoj trci za novi Nacionalni savet Bugara u Srbiji učestvuju dve izborne liste, a obe predstavljaju političke struje koje naginju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).Kako se navodi na tom portalu, to su izborna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.