Izvor: Radio 021, 03.Nov.2020, 20:11

VIDEO Izbori u Americi - Tramp ili Bajden: Otvorena birališta

Građani SAD na predsedničkim izborima biraju između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata Džozefa Bajdena.

Na istočnoj obali Amerike otvorena su birališta na predsedničkim izborima u podne po srednjeevropskom vremenu i prva će se zatvoriti, počevši od ponoći.

U SAD se birališta otvaraju i zatvaraju u šest vremenskih zona, a poslednja će to učiniti Aljaska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u sedam ujutro u sredu po srednjeevropskom vremenu.

Amerikanci uz predsednika biraju i članove Kongresa SAD, a da li će većinu u Senatu imati republikanci ili demokrate možda neće biti poznato do početka decembra ili januara.

Trećina članova Senata, u kojem republikanci trenutno imaju tesnu većinu, bira se svake dve godine, a mandat senatora traje šest godina. Ko će imati većinu u narednom sazivu Senata, možda neće biti odmah poznato zbog izbornih zakona u saveznim državama Džordžija i Luizijana.

Kada se na američkim predsedničkim izborima birališta zatvore, mogli bi da prođu dani ili čak čitave nedelje pre nego što se sazna da li je pobedio Donald Tramp ili Džo Bajden.

Očekuje se da će više miliona Amerikanaca glasati poštom zbog korona virusa. To znači da je više nego verovatno da će se prebrojavanje glasova odužiti.

Inače, ankete i kladionice prednost daju Bajdenu.

Ranije glasalo skoro 100 miliona ljudi

Na američkim predsedničkim izborima pre izbornog dana glasalo je 99.657.079 birača, od čega 35.720.830 lično, a 63.936.249 poštom, saopštila je organizacija Američki izborni projekat nakon što je u ponedeljak u 22 sata završeno rano glasanje.

To je čak 72,3 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali na predsedničkim izborima 2016. godine, kada je pravo glasa iskoristilo 138 miliona Amerikanaca.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO Izbori u Americi - Tramp ili Bajden: Trampov sin predviđa da Srbija glasa za njegovog oca

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2020

Građani SAD na predsedničkim izborima biraju između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata Džozefa Bajdena...Na istočnoj obali Amerike otvorena su birališta na predsedničkim izborima u podne po srednjeevropskom vremenu i prva će se zatvoriti, počevši od ponoći....

Nastavak na Radio 021...

VIDEO Izbori u Americi: Opsežne bezbednosne mere oko Bele kuće, građani čekaju u redovima za glasanje

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2020, 00:10

Građani SAD na predsedničkim izborima biraju između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata Džozefa Bajdena...U glavnom američkom gradu Vašingtonu i oko Bele kuće preduzete su opsežne bezbednosne mere u slučaju eventualnih uličnih nereda posle zatvaranja biračkih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.