Uz rano otkrivanje i adekvatnu terapiju, HIV pozitivne osobe mogu imati kvalitetan život

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021, 18:38

Uz rano otkrivanje i adekvatnu terapiju, HIV pozitivne osobe mogu imati kvalitetan život

Čеtrdеsеt gоdinа оd kаdа su priјаvljеni prvi slučајеvi AIDS-а, HIV i dаljе odnosi živote širom planete. Međutim, uz rano otkrivanje i adekvatnu terapiju HIV pozitivne osobe danas mogu imati kvalitetan život. Ono sa čim društvo u Srbiji još mora da se izbori jeste stigma i diskriminacija ljudi, koje žive sa tom infekcijom.

Na Institutu za javno zdravlje Vojvodine godišnje se testira oko 1.200 ljudi. Od tog broja otkrije se između 40 i 50 hiv pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba. Proveren i zaštićen seksualni odnos najbolji je oblik prevencije te infekcije, a ako do nje i dođe, najvažnije je rano otkrivanje i određivanje terapije.

Terapija ima za cilj da smanji mogućnost, odnosno da odloži onaj momenat nastanka oboljenja, AIDSa a samim tim kada uvedemo terapiju, broj virusnih čestica se spušta na nemerljive količine, pa takva osoba postaje pcr negativna, a samim tim takva osoba postaje menje opasna i za sebe ali i za svoju okolinu, izjavila je dr Snežana Ilić, Institut za javno zdravlje Vojvodine

Udruženje Crvena linija bavi se podrškom ljudi koji žive sa hiv infekcijom. Njihov zadatak je i prevencija kroz edukaciju omladine, ali i sprovođenje brzog testiranja u njihovom ns ček point centru.

"Kod nas je ove godine od maja otkriveno 5 mladih osoba, a sad trenutno tokom 2021 na području Vojvodine otkriveno je 47 novoobolelih, a 7 osoba je otkriveno u stadijumu aidsa i jedna osoba je preminula, kaže Goran Kljajić, predsednik udruženja Crvena linija.

Ipak, sa Hivom se danas živi. To je infekcija koja je, uz terapiju i pravilan način života, potupno bezopasna za druge, pa osobe koje žive sa hivom mogu i treba da imaju normalan i kvalitetan život. Međutim, u našem društvu stigma i dalje postoji.

"Nažalost osobe koje žive sa hivom i dalje moraju da kriju status, ne osećaju se slobodno ne osećaju se da će naići na pozitivne reakcije ili barem neutralne i dalje postoji velika stigma i oni zbog toga osećaju tu samostigmu, odnsono i sami se osećaju kako nisu dovoljno dobri, adekvatni, da su nekako prljavi samo zato što imaju hiv infekciju, navodi Svetlana Prokić, psiholog i psihoterapeut.

Zbog toga je edukacija pojedinca, porodice i društva od izuzetnog značaja kako za prevenciju te infekcije, tako i za borbu protiv HIV stigme.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.