Usvojen tekst na osnovu kojeg će se građani izjašnjavati o promeni Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 16:43

Usvojen tekst na osnovu kojeg će se građani izjašnjavati o promeni Ustava

Republička izborna komisija usvojila je danas odluku o utvrđivanju teksta Informacije o aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, tekst informacije treba da se objavi na veb prezentaciji komisije, u medijima, javnim servisima i da se dostavi građanima na kućnu adresu.

On je istakao da se izmene Ustava odnose isključivo na pravosuđe.

Dimitrijević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ocenio da je ponuđena informacija neutralna i da na osnovu nje birač treba da formira svoj stav o tome da li je za promenu Ustava ili ne.

Članica RIK-a Srđana Vidović nije bila saglasna da su informacije objektivne već su, kako je ocenila, isključivo afirmativne i primetila da nema stavova za negativan odgovor.

Vidović je zatražila da se informacija o promeni Ustava vrati na dopunu što nije prihvaćeno.

"Tekst nije objektivan, ne pruža potpune informacije i samim tim nije u skladu sa Zakonom o referendumu", rekla je ona.

Član RIK-a Miroslav Vasić je takođe naveo da, prema njegovoj oceni, odluka nije u potpunosti u skladu sa Zakonom o referendumu, dok je Vladimir Matić iz RIK-a dodao da u tekstu nedostaje tekst ustavnih promena.

U tekstu piše da donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.

Navodi se da se Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, da se predviđaju dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, da se garantuje stalnost sudijske funkcije, da se menja naziv Vrhovnog kasacionog suda u Vrhovni sud.

Takođe se ukazuje da sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, da organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, te da glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.