Izvor: Medijski istraživački centar, 04.Apr.2012, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav ne poznaje skraćivanje mandata

Ni Ustav ni Zakon o predsedniku Republike Srbije ne poznaju &skraćivanje mandata'. Mandat prestaje istekom vremena na koje je izabran ili ostavkom predsednika. 
 Izbori moraju biti raspisani do ponoći 5. aprila kako bi mogli da se održe 6.maja.
Boris Tadić je danas saopštio da je odlučio da skrati mandat i da će o tome sutra pismom obavestiti predsednicu parlamenta.
U zakonu o predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << republike u članu 13. stoji da mandat predsedniku republike prestaje kada mu istekne period na koje je izabran.
Pre isteka tog vremena, predsedniku mandat prestaje ako podnese ostavku ili ako bude razrešen.
U članu 14. navodi se da predsednik može podneti pismenu ostavku koju dostavlja predsedniku Narodne skupštine. Mandat prestaje kada ostavka prispe u Narodnu skupštinu.
Predsednik Republike je dužan da obavesti javnost o tome da je podneo ostavku i pri tome može da je obrazloži.
U Ustvau Republike Srbije u članu 116. navodi se da mandat predsednika Republike prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem i da Predsednik Republike podnosi ostavku predsedniku Narodne skupštine.
U članu 117. precizirano je da Predsednik kada podnese ostavku o tome obaveštava javnost i predsednika Narodne Skupštine i da danom podnošenja ostavke, predesdniku Republike prestaje mandata.
Predsednika republike u slučaju da je sprečen ili mu mandat prestane pre isteka vremena zamenjuje predsednik Narodne skupštine.
Po slovu Ustava, član 120, predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca. Izbore za predsednika Republike predsednik Narodne skupštine je obavezan da raspiše tako da se održe najkasnije tri meseca od nastanka sprečenosti predsednika Repubike, odnosno prestanka mandata na koji je biran.
U zakonu o izboru predsednika Republike navodi se da ukoliko predsedniku istekne mandat pre vremena na koje je izabran, izbori za predsednika Republike raspisuju se tako da se održe najkasnije tri meseca od dana kada špredseniku Republike prestane mandat. Od dana raspisivanja izbora do glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.
Ukoliko se računa da se izbori održe u istom danu, 6. maja, predsednica skupštine mora raspisati izbore do sutra u ponoć, piše Novi Magazin (www.novimagazin.rs ).
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.