Uskoro izbori za nacionalne savete, ko će se boriti za prava manjina

Izvor: RTS, 19.Okt.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro izbori za nacionalne savete, ko će se boriti za prava manjina

Za nešto više od dve nedelje pripadnici nacionalnih manjina biraju predstavnike. U ponoć ističe rok za predaju lista Republičkoj izbornoj komisiji, a ujedno se zaključuje Poseban birački spisak. I posle tog roka, građani mogu da se upišu ili promene podatke u biračkom spisku. Nacionalne savete bira skoro pola miliona građana, pripadnika 22 manjinske zajednice, a prvi put i pripadnici poljske i ruske manjine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ko će se u naredne četiri godine boriti za prava Mađara - najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji? Pred njihovim biračima, dve su liste.

"U okviru ovih kampanja, vidimo ono što se uradilo za četiri godine. O tome ljudi znaju, bilo je značajno i bitno, i želimo sve to da nastavimo. U obrazovanju pre svega, od obdaništa do visokog obrazovanja, želimo da ostvarimo mogućnost obrazovanja na maternjem jeziku. Što se tiče kulture, mi smo mnogo toga uradili", kaže Hajnal Jeno sa liste "Mađarska sloga".
Romi predstavnike mogu da biraju sa, do sada prijavljene, četiri liste. Na izborima očekuju veću izlaznost i regularnost, a posle njih - bolje uslove, pre svega za obrazovanje.
"Dosledna primena afirmativnih mera i uskraćivanje mogućnosti zloupotrebe, i jedno poslovanje nacionalnog saveta koji neće pratiti sve ono što ga je pratilo u prethodnom periodu, a imali smo prilično buran period", istakla je Marija Demić sa liste "Respekt za Rome - Vladan Stanojević".
U svakoj kampanji, burno je među Bošnjacima.
"Mi očekujemo da će biti regularni i fer izbori, iako kampanja malo iskri i ima nekih negativnosti", kaže se Sait Kacapor sa liste "Vakat je".
Jahja Fehratović sa liste "Akademik Muamer Zukorlić-Muftija za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo" smatra da Bošnjaci treba da dobiju one predstavnike koji će rukovoditi BNV-om, koji će te organe koristiti za implementaciju zakonskih rešenja kojima se ostvaruju kolektivna i individualna prava Bošnjaka.
Ahmedin Skrijelj sa liste "Samoopredeljenje - Sulejman Ugljanin" poručuje da im je cilj da preko BNV-a uspostave stabilne i pravne mehanizme kako bi se Bošnjacima rešila statusna pitanja i obezbedila ravnopravnost.
Koja su zaduženja saveta nacionalnih manjina
Na direktnim izborima predstavnike bira 18 manjina, a Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi - na elektorskim skupštinama, zbog nedovoljnog broja upisanih birača.
Pomoćnica u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić podseća na zaduženja Saveta.
"Imaju zakonom data ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja na maternjem jeziku, obrazovanja, kao i službene upotrebe jezika i pisma. Što veći broj građana, pripadnika nacionalnih manjina ove godine izađe na izbore, to je veći legitimitet i tela koja treba da predstavljaju zajednicu", navodi Antićeva.
Ko su izabrani predstavnici manjina trebalo bi da se zna 96 sati po zatvaranju birališta - tačnije, 8. novembra. U narednih dvadeset dana, saveti moraju da formiraju organe i počnu da rade.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zaključen poseban birački spisak nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2018, 10:46

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić 19. oktobra 2018. godine u ponoć doneo je Rešenje o zaklјučenju Posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina...Ovim rešenjem utvrđeno je da je u Poseban birački spisak na dan 19. oktobar 2018. godine upisano ukupno 507.183 birača...Od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.