Ukrajina: Votka i kobasice  motivi za glasanje

Izvor: Blic, 18.Jan.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Votka i kobasice motivi za glasanje

Građani Ukrajine juče su, po peti put od sticanja nezavisnosti ove zemlje, birali predsednika među čak 18 predloženih kandidata. Najveći favoriti za drugi krug koji bi trebalo da se održi 7. februara bili su Viktor Janukovič, lider Partije regiona, i Julija Timošenko, sadašnja predsednica vlade.

Pravo glasa imalo je 37 miliona Ukrajinaca, koje su na biralištima dočekali glasački listići dugački 58 centimetara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je narod nazvao „peškirima".

Iako je objavljivanje anketa javnog mnjenja u Ukrajini ovih dana zabranjeno, ni za koga nije tajna da će u drugi krug ući lider Janukovič koji je uoči glasanja imao najbolji rejting, a za njim je po šansama za izbornu pobedu sledila premijerka Timošenko. Prema procenama lokalnih analitičara, male šanse da ih eventualno ugrozi i uđe u drugi krug imao je Sergej Tigipko, biznismen i bivši ministar privrede. Viktoru Juščenku, aktuelnom predsednika, njegov predizborni rejting od tri do pet odsto nije davao nikakve šanse čak ni za nastavak političke karijere.

Analitičari su očekivali izlaznost od 60 odsto, što je malo niže nego pre pet godina kada je na birališta izašlo više od 70 odsto birača. Na jednom od izbornih mesta u gradu Donjeck na istoku zemlje glasačima za izlazak na birališta čak su nuđeni votka i kobasice.

Protekle sedmice došlo je do oštre razmene reči između glavnih kandidata - Timošenkove i Janukoviča. Premijerka je optužila svog glavnog rivala da sprema veliku izbornu krađu. Timošenkova je poručila da je u toku „smišljeno ometanje izbornog procesa" u ime Janukoviča. Ona je izjavila da Janukovičeva Partija regiona sprema masovnu prevaru na istoku zemlje, gde se nalazi njegova baza moći. U oblasti Donjecka, prema njenim informacijama, 11 odsto građana se prijavilo da glasa kod kuće, bez valjanog dokaza da se ne osećaju dobro i da zato ne mogu da izađu na birališta.

„Tako monstruozna krađa se nije dešavala ni 2004. godine", rekla je Timošenkova.

Predsednica vlade očigledno nije sedela skrštenih ruku jer je pres služba Bloka Julije Timošenko juče saopštila da je Kijevski žalbeni administrativni sud u tri sata i trideset minuta ujutru, zbog novootkrivenih okolnosti, poništio sve svoje prethodne odluke o mogućnosti glasanja kod kuće.

Tabor Janukoviča reagovao je izjavom Ane German, zamenice predsednika Partije regiona.

„To što su se neke sudije protivzakonito urotile sa Blokom Julije Timošenko i usred noći donele nezakonitu odluku neće uticati na izborni proces", navela je Germanova.

Julija Timošenko je glasala juče ujutru u svom rodnom Dnjepropetrovsku. Posle glasanja ona je rekla novinarima da Ukrajina počinje svoj novi put.

„Moramo da gradimo srećnu državu kako bi svaki čovek u njoj dobio ono što želi", izjavila je ona i dodala da je broj 13 na glasačkom listiću nimalo ne uznemirava.

U isto vreme je u Donjeckoj oblasti, koja se smatra bazom moći Janukoviča, izbio skandal u vezi sa gruzijskim posmatračima, koje je opozicija optužila da su zapravo špijuni, koji su došli da ometaju ili falsifikuju izbore. Viktor Janukovič je juče prilikom glasanja u Kijevu zamolio Mihaila Sakašvilija, gruzijskog lidera, da opozove posmatrače iz te zemlje.

Glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini. AFP/Sergei Supinsky

Viktor Janukovič tokom obraćanja medijima u Kijevu. REUTERS/Konstantin Chernichkin

Glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini. AFP/Alexander Khudoteply

Julija Timošenko daje svoj glas na predsedničkim izborima u Ukrajini. REUTERS/Vasily Fedosenko

Protest feministkinja na biračkom mestu u Kijevu. REUTERS/Stringer

Odlazeći predsednik Viktor Juščenko u crkvi Vladimirski. REUTERS/Mykhailo Markiv

Glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini. REUTERS/Gleb Garanich

Glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini. AFP/Alexander Chekmenev

Glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini. REUTERS

Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini. AFP/Andrei Smirnov

Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini. AFP/Andrei Smirnov

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_36]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Izbori u brojkama

33.700 birališta

70 glasačkih mesta na brodovima koji plove pod ukrajinskom zastavom, u vojnim jedinicama, zatvorima i na polarnoj stanici na Antarktiku

113 birališta u inostranstvu u 76 zemalja sveta, od toga pet u Rusiji

Prodaja glasova na internetu

Ukrajinski birači su uoči izbora počeli na internetu da nude svoje glasove na prodaju po ceni od 300 do 500 grivni, odnosno od 37 do 63 dolara. Kao razlog su navodili razočaranost u demokratiju ili ravnodušnost prema ishodu glasanja. Sajt „Prodaj glas" u međuvremenu je blokiran.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednika Ukrajine određuje podrška „malih“

Izvor: Deutsche Welle, 18.Jan.2010

Juče (nedelja) su održani predsednički izbori u Ukrajini, a rezultat je bio očekivan: u drugi krug idu Viktor Janukovič i premijerka Julija Timošenko. Neizvesno je koga će podržati ostali kandidati.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.