U nedelju prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu

Priština - Na Kosovu će u nedelju, 8. juna biti održani prevremeni parlamentarni izbori, na kojim će učestvovati 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica, od kojih pet iz srpske zajednice.

Predizborna kampanje, koja je trajala 10 dana, završava se večeras u 24 časa. Pravo glasa ima 1.782.454 gradjana, a prvi put biračko pravo ima 33.735 osoba.

Pročitajte još Vlada pozvala građane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova i Metohije da izađu na izbore Srbi sa severa Kosova izaći će na izbore Đurić: Izlazak na kosovske izbore metod političke borbe

Pvi put parlamentarni izbori će biti održani u četiri opštine u severnom delu Kosova. Pomoć i podršku u održavanju izbora u tom delu Kosova pružiće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Skupština Kosova ima 120 poslanika, a od toga su 20 garantovana mesta za pripadnike manjinskih zajednica. Od 20 garantovanih mesta 10 pripada srpskoj zajednici.

Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da prođu cenzus od pet odsto glasova onih koji budu izlašli na glasanje, a koalicije treba da osvoje sedam odsto glasova.

To ne važi za partije i koalicije iz manjinskih zajednica, kojima pripadaju garantovana mesta. Da bi dobili ta mesta, ne postoji donja granice dobijenih glasova.

Centralna izborna komisija je otklonila dilemu da li Srbi imaju pravo da glasaju dokumentima koji nisu izdata na Kosovu. Prema poslednjoj odluci, pravo glasa imaju svi bez obzira kakva dokumenta imaju, samo je potrebno da su ona važeća. Jedini uslov je da budu upisani na birački spisak.

Izbore će posmatrati više od 2.000 domaćih i međunarodnih posmtrača, među kojima je i posmatračka misija Evropske unije koja je na Kosovo došla na poziv predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori na Kosovu u nedelju 8. juna

Izvor: Akter, 06.Jun.2014

Portparol predsednice Kosova Atifete Jahjage, Arber Vlahiu izjavio je danas da će prevremeni parlamentarni izbori biti održani u nedelju kao što je ranije određeno

Nastavak na Akter...

Sutra vanredni izbori za Skupštinu Kosova

Izvor: Akter, 07.Jun.2014, 11:17

Na Kosovu će sutra biti održani prevremeni parlamentarni izbori koji će po prvi put biti održani na celoj teritoriji uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.