Tražili smo da Sandžak bude zasebna izborna jedinica

Izvor: B92, 10.Okt.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tražili smo da Sandžak bude zasebna izborna jedinica"

SDA Sandžaka nije preterano optimistična što se tiče rezultata međustranačkih razgovora uz posredovanje EP, izjavio je Enes Imamović.

On je naveo da kao manjinska stranka daju šansu dijalogu i tome da se u okvirima institucija sistema rešavaju, kako kaže, nagomilani problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci u Raškoj oblasti.

Imamović je kazao novinarima ispred zgrade nekadašnje Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon završene prve runde dijaloga, da SDA Sandžaka pozdravlja napore EU da organizuje razgovore između vlasti i opozicije, navodeći da smatraju da je medijacija međunarodnih institucija izuzetno važna, i to ne samo u oblastima koje se tiču izbora.

"Zbog toga smo i pozivali predstavnike EU, OEBS-a i međunarodne zajednice da upute stalne posmatračke misije u Sandžak. Mi smo na ovim razgovorima ponovili zahteve da se usvoji platforma o specijalnom statusu Sandžaka, da se organizuju izbori za organe Sandžaka, da se Sandžak definiše kao zasebna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika, kao i da se pristupi hitnoj izmeni izbornih zakona, naročito u oblastima koje se tiču učešća stranaka nacionalnih manjina", kazao je Imamović.

Navodeći da se sredinom novembra nastavlja međustranački dijalog uz posredovanje EP, Imamović je kazao da uprkos tome što nisu optimistični posle prve runde razgovora, kao manjinska stranka, koja već 29 godina učestvuje u parlamentu, žele da daju šansu dijalogu i šansu da u okvirima institucija sistema rešavaju, kako je rekao, nagomilani problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci i svi drugi građani Sandžaka .
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.