Tišina pred izbore

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tišina pred izbore

Građani Rusije sutra biraju predsednika na više od 92.000 biračkih mesta. Izbori su prava logistička noćna mora u najprostranoj zemlji sveta. O bezbednosti brine oko 450.000 policajaca.

U Rusiji je počela izborna tišina pred sutrašnje predsedničke izbore, na kojima se pet kandidata takmiči za naklonost birača koja će im omogućiti šestogodišnji mandat.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << favorit - premijer Vladimir Putin koji ima podršku više od 50 odsto birača. Budući da su i opozicija i strani posmatrači posle nedavnih parlamentarnih izbora imali primebde na izborne procedure i brojanje glasova, što je dovelo do demonstracija, država sada, po Putinovom naređenju, preduzima posebne mere da organizuje najtransparentije izbore na svetu.

I bez projekta maksimalne transparentnosti, izbori u najprostranijoj zemlji sveta su logistička noćna mora. Danima pre izbora u pratnji policije sakupljaju se glasovi najudaljenijih birača. Više od pola miliona članova komisija opslužuje 92.000 biračkih mesta, a obezbeđuje 470.000 policajaca i radnika obezbeđenja.

Biračka mesta obilazi nekoliko hiljada posmatrača, od čega 700 stranih. Predsednik centralne izborne komisije upozorio je da ništa ne sme biti prepušteno slučaju.

"Ma ko da pokuša da utiče na organizaciju i tok izbora, vi ste, i zapamtite to drage kolege predsednici oblasnih i lokalnih izbornih komisija, jedini odgovorni da izbori prođu mirno i u najboljem redu", poručio je Vladimir Čurov predsednik Centralne izborne komisije.

Prvi put, instaliran je sistem elektronske transparentnosti. Na 75.000 biračkih mesta kamere snimaju glasanje i brojanje glasova. Izveštaji optičkim kablovima i satelitima stižu u Moskvu i rezultati se osvežavaju i sabiraju na svakih 15 minuta.

Tehnoloških inovacija je toliko da je održana i generalna proba izbora. Na dan otvorenih vrata građani su mogli da provere spiskove i zabave se glasajući za Aleksandra Mekedonskog, Petra Velikog, Napoleona, Čerčila i Džingis Kana, a osoblje i novinari da se upoznaju sa time šta se i kako radi.

Akreditovani novinari mogu da uđu na bilo koje biračko mesto i provere kako je pripremljeno.

"Kod nas je sve spremno. Što se nas tiče, izbori mogu da počnu odmah. Dolaziće nam i strani posmatrači, a u komisiji su i ovlašćeni predstavnici svih kandidata. Kamere snimaju glasačke kutije i kabine i to se direktno gleda u izbornoj komisiji", objašnjava Ilja Tamilov predsednik biračke komisije 147.

Snimci i rezultati u realnom vremenu pojavljivaće se na ekranu u centru za novinare koji su došli iz 150 zemalja, a dostupni su i na internetu svima koji se prijave do kraja današnjeg dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.