Tadić i Čiplić pozvali nacionalne manjine da izađu na izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Čiplić pozvali nacionalne manjine da izađu na izbore

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas nacionalne manjine da u nedelju, 6. juna, glasaju na izborima za nacionalne savete i izaberu svoje legitimne predstavnike.

Izbori su prilika da manjinske zajednice unaprede svoju kulturu, obrazovanje i informisanje na svom jeziku, rekao je Tadić novinarima posle predstavljanja Nacrta prostornog plana Srbije.

Po Tadićevom mišljenju, Srbija ima bolji odnos prema manjinama nego većina članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU.

Mi kao evropsko i demokratsko društvo moramo poštovati zakone i Ustav Srbije, rekao je predsednik Republike i istakao da se ne sme dozvoliti da se pitanje izbora za Nacionalne savete povezuje sa bilo kojim drugim pitanjim.

"Srbija kao država i ja kao njen predsednik smo posvećeni tim vrednostima", rekao je on ističući da je zato pozvao pripadnike etičkih zajednica nacionalnih manjina da izađu na izbore i da izaberu legitimne predstavnike.

U nekim slučajevima ispred svih država EU

"Srbija ima veoma dobar odnos prema manjinama, mnogo bolji od mnogih evropskih država. Zato dobijemo priznanja od evropskih institucija i od zemalja koje su u okruženju i koje imaju svoje nacionalne manjine u Srbiji, rekao je on.

Po njegovim rečima, Srbija mora prednjačiti u omogućavanju ostvarivanja prava za etničke zajednice jer na taj način rešava hroničan problem koji Zapadni Balkan i region dovodi pred iskušenja "pa ponekad i do velikih bezbednosnih rizika".

Tadić je podsetio da Srbija ima izuzetno fleksibilan i demokratski Zakon o nacionalnim manjinama "koji je u nekim oblastima išao tako daleko da čak ne postoji takav primer u nekim država EU".

Prvi neposredni izbori za Nacionalne savete

Zlatna plaketa Bošnjaka predsedniku Srbije

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) uručili su danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću zlatnu plaketu za izuzetan doprinos zaštiti kolektivnih i pojedinačnih prava Bošnjaka u Srbiji i doprinos uspostavljanju multietničkog i multikulturnog društva.

"Svojom politikom mira Boris Tadić odigrao je veoma značajnu ulogu u stvaranju demokratskog ambijenta i poboljšanju odnosa između Srbije, BiH i Turske kao i integracijama u EU", navodi se u obrazloženju odluke BNV.

Plaketu je u zgradi predsednika Srbije Tadiću uručio predsednik BNV Sulejman Ugljanin.

I ministar za ljudska i manjinska prava pozvao je danas predstavnike nacionalnih manjina da izađu na izbore za Nacionalne savete koji se organizuju u nedelju, 6. juna u 161 opštini u Srbiji.

Čiplić je pozvao pripadnike nacionalnih manjina koji će Nacionalne savete birati na neposrednim izborima da u što većem broju izađu na izbore kako bi savetima dali političku legitimaciju da u punom kapacitetu preuzmu sve one nadležnosti koje im pripadaju po zakonu.

"Na taj način predstavnici nacionalnih manjina će državu u kojoj žive i samu nacionalnu manjinu pokazati kao identitet koji nose u sebi", rekao je Čiplić.

On je istakao da su ovo prvi izbori za nacionalne savete koji se održavaju po novom zakonu o Nacionalnim savetima i na ovakav način.

Pravo na direktni izbor svog nacionalnog saveta stekli su albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina u Srbiji, dok će hrvatska, makedonska i slovenačka nacionalna manjina birati svoje nacionalne savete na elektorskim skupštinama.

Elektorske skupštine za hrvatsku, makedonsku i slovenačku manjinu

Elektorske skupštine će biti održane kada i izbori za nacionalne savete, 6. juna, i to za hrvatsku nacionalnu manjinu u Subotici, makedonsku u Pančevu, a slovenačku u Beogradu.

Čiplić je istakao da će se izbori održati na 883 biračka mesta, da su formirane 43 izborne komisije za biračka područja, a da će u biračkim odborima biti 2.700 članova biračkih odbora.

Pripadnici nacionalnih manjina koji su upisani u poseban birački spisak imaće priliku da na ovim neposrednim izborima među predloženim kandidatima izaberu predstavnike koji će činiti nacionalne savete kao oblik manjinske samouprave u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.