Tadić: Nismo hteli da nas Albanci preduhitre

Izvor: Politika, 30.Jul.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nismo hteli da nas Albanci preduhitre

Donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje, kaže predsednik republike

Tara – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Evropska komisija.

Tadić je novinarima na Tari rekao da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa „evropskim partnerima” u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna, kako Evropska komisija, tako i velika većina zemalja članica EU, prenosi Tanjug. „Mi smo sa našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu, jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU”, rekao je Tadić ističući da je Srbija ipak samostalno pisala rezoluciju, odnosno da nije bilo rada na zajedničkom tekstu.

Prema njegovim rečima, osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije koji je Srbija predala Generalnoj skupštini UN. „Srbija nema nikakvu nameru, niti ima interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije, i mislim da ta naša zadnja linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice”, rekao je Tadić.

Donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, prema njegovim rečima, neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje.

Srbija, kako je istakao, svojim pristupom ne razgoreva strasti već doprinosi mirnom i trezvenom rešenju kroz dijalog, u kojem sve strane treba da dobiju nešto, odnosno i da izgube ponešto. „Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj”, poručio je Tadić.

On je objasnio da je Srbija, radeći na rezoluciji, ispoštovala proceduru dogovorenu sa Evropskom komisijom, ali da je sa podnošenjem teksta požurila kako je kosovski Albanci ne bi preduhitrili svojom rezolucijom. „Došlo se do informacije da albanska strana ima nameru da preda svoju rezoluciju Generalnoj skupštini i mi nismo smeli na sebe da preuzmemo rizik da budemo drugi predlagači, jer ako se prva rezolucija izglasa onda se o drugoj ne glasa, tako da nismo mogli da dopustimo sebi da naš tekst uopšte ne bude predmet rasprave”, objasnio je Tadić.

objavljeno: 31/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.