Tadić: Izbori nisu rešenje

Izvor: B92, 29.Avg.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Izbori nisu rešenje

Beograd -- Predsednik DS-a Boris Tadić kaže da izbori ne rešavaju probleme i da Vlada može da opstane i ako u Skupštini ne budu usvojene izmene Zakona o informisanju.

"Kada bih znao da izbori rešavaju problem - to bih predložio. Mnogo veći problem je u činjenici da izbori ništa ne rešavaju", rekao je Tadić u intervujuu za "Politiku".

"Ne verujem da bi izbori doprineli većem političkom jedinstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već bismo samo imali pregrupisavanje na političkoj sceni i strateški ciljevi ne bi mogli da se promene, jer donošenje svakog drugog strateškog cilja u odnosu na članstvo u EU bilo bi kontraproduktivno i nekorisno za ovu zemlju i građane koji u njoj žive", kazao je Tadić.

Tadić veruje da Vlada može i treba da opstane, pre svega zbog uloge koju ima, a to je da umanji štete nastale svetskom finansijskom krizom i da održi stabilan politički sistem u Srbiji.

"Zemlje koje se suočavaju tokom krize sa izborima apsolutno nisu u situaciji da donose mere koje su veoma važne da bi se kroz ovo teško vreme prošlo bez velikih privrednih oštećenja", rekao je Tadić.

Na pitanje kakvu ima saradnju sa liderom G17 plus i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem, Tadić je rekao da u saradnji nikada nisu imali suštinski problem i da veruje da tako može da ostane i u budućnosti.

On je kazao da Dinkića ne doživljava kao rušioca vlada i da je tako ne bi ni napravili zajedno koaliciju, ali je dodao da s vremena na vreme imaju različita stanovišta, ali se ona "demokratski prodiskutuju".

Na pitanje da li "priprema zamenu za Dinkića", Tadić je rekao da ne priprema.

On je kazao da sa Liberalnodemokratskom partijom ima izuzetno dobru saradnju, ali da ne misli da je i LDP u ovom trenutku uopšte zainteresovan za to da zameni G17 plus u Vladi.

Govoreći o Srpskoj naprednoj stranci, Tadić je rekao da ni u SNS ni u DS ne postoji interes da se formira zajednička vlada.

"Naprotiv, vidim da su te dve stranke u stvari glavni konkurenti za, da tako kažem, mesto dominantne političke snage u Srbiji, što u krajnjem slučaju može dovesti i do stabilizacije srpskog političkog društva", rekao je Tadić.

Za razliku od Tadića, lider najjače opozicione stranke Tomislav Nikolić ne predviđa dug vek aktuelnoj vladi i očekuje izbore već u martu naredne godine. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Blic: DS ne želi, ali je spremna za izbore

Ako lider G17 plus Mlađan Dinkić bude ispunio svoju pretnju da će oboriti Vladu Srbije zbog neizglasavanja izmena Zakona o informisanju, Demokratska stranka je potpuno spremna za izbore, piše "Blic", pozivajući se na izvor iz vrha DS.

Prema istom izvoru, "eventualno neizglasavanje izmena Zakona o informisanju može u ponedeljak, 31. avgusta, dovesti do pada Vlade ukoliko Dinkić oceni da mu je lični i stranački interes važniji od državnog".

"Samo vrlo neodgovoran čovek može zbog ličnog problema u tabloidima da, usred svetske ekonomske krize, obara Vladu i građane Srbije izlaže nepotrebnom trošku i maltretiranju", ocenjuje sagovornik "Blica" iz vrha DS.

Međutim, ako se taj scenario dogodi, DS je spremna da izađe na izbore, ovog puta uz "malu inovaciju".

"Ti izbori, koje bi iznudio G17 plus, bili bi prilika za sve čelnike DS da pokažu šta umeju i mogu, a to i samo rukovodstvo priželjkuje", navodi izvor "Blica".

Prema njegovim rečima, "Tadić je spreman da im izađe u susret i da u novoj kampanji bude potpuno u drugom planu".

Podsetimo, SPS, iako član vladajuće koalicije, najavio je da će biti uzdržan pri glasanju o izmenama Zakona o javnom informisanju.

Istovremeno, u LDP-u najavljuju mogućnost podrške Zakonu, ali samo ukoliko budu usvojeni amandmani kojim bi se izmenile određene odredbe tog akta koje su za liberale sporne.

Više o (ne)izvesnosti usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.