SzS: Nema uslova za poštene izbore

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SzS: Nema uslova za poštene izbore

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je da su lokalni izbori u Lučanima pokazali kako nema uslova za poštene izbore i da opozicija u ovakvim okolnostima neće učestvovati na izborima.
Mi pod ovim uslovima nećemo da učestvujemo na izborima, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.
Jeremić je naglasio da bez učešća opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u parlamentu sporazum o Kosovu neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se "završila ta stvar oko Kosova, na način na koji je to ova vlast obećala".
On je ocenio da će tada "aktivno stanje biti neodrživo" i moraće da dođe do promene okolnosti.
Predsedavajući SzS Nebojša Zelenović istako je da SzS neće priznati nijedne izbore dok se ne ispune uslovi za poštene izbore koje je taj Savez tražio.
Savez je naveo svoj plan da fer izbore traži protestima i pozvao građane da opet izađu u što većem broju na protest u subotu.
Zelenović je naveo kako je SzS posle izbora u Lučanima napravio "belu knjigu" izbornih neregularnosti, koja sadrži finansijske malverzacije, kao i opise političkih zloupotreba i pritisaka i da će ta lista biti upućena svim nadležnim telima, parlamentu EU i stranim ambasadama.
Rekao je da je za lokalne izbore u Lučanima trošen novac iz budžetske rezerve državne kase, da je potrošen novac u iznosu tri budžeta opštine Lučani i da je novac trošio "lično (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić".
Zelenović je rekao da je zaposlenima u javnim preduzećima prećeno, da im je zabranjivano da idu na političke skupove, osim na skupove Srpske napredne stranke (SNS) i da im je prećeno da će, ako ne poštuju te zabrane, oni ili njihovi članovi porodica dobiti otkaz.
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je "kampanja u Lučanima bila vrhunac strahovlade SNS-a" i da je SzS na tim izborima učestvovao da bi dokumentovao i predstavio kompletne izborne neregularnosti i "vrhunac diktature i totalitarizma" vlasti.
Dodao je da "bez ispunjenja zahteva da se prestane sa nasiljem, da se otkriju nalogodavci ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i Levice Srbije Borka Stefanovića i oslobođenja medija, pre svega Radio-televizije Srbije (RTS), nema izbora".
Predsednik Dveri je rekao da opozicija traži i smenu državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović koja je u vreme izbora bila u Lučanima "jer je nedopustivo da mafija ima državnog sekretara u Vladi Srbije".
Obradović je dodao da je "tokom izbora u toj opštini bio suspendovan Zakon o policiji, pošto Hrkalović nema ovlašćenja da preuzme upravljanje policijskom stanicom", te da je policija bila pod "paralelnim strukturama naprednjačke vlasti".
On je rekao i da je u Lučanima bilo mnogo nepravilnosti, pre svega zbog džipova bez tablica i ukazao da, iako policija, navodno, nije mogla da pronađe te džipove, jedan je bio parkiran ispred policijske stanice Lučani, što je dokumentovano fotografijom, a potom pronađen u centru Niša.
Obradović je rekao da su članovi SzS podnosili prgovore na sam dan izbora, da su neregularnosti prijavljivali i policiji koja nije želela da reaguje, a da će zbog toga podneti i krivične prijave.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.