Sutra lokalni izbori u Francuskoj

Izvor: B92, 22.Mar.2014, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra lokalni izbori u Francuskoj

Pariz -- U Francuskoj sutra prvi krug lokalnih izbora u zategnutoj atmosferi, između desnice čiji su članovi umešani u afere korupcije i sve nepopularnije levice.

Socijalistički predsednik Fransoa Oland je sve nepopularniji od 2012. godine kada je došao na vlast. On i njegov premijer Žan-Mark Ero sada imaju 20 do 25 odsto poverenja Francuza.

Takav stav Francuzi imaju već nekoliko nedelja od kada je otkriveno prisluškivanje bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i nastupila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konfuzija vlade u pokušaju da objasni da li je bila upoznata s tom aferom.

Socijalistička partija je izgubila na svim izborima posle dolaska Olanda na vlasti, a stručnjaci smatraju da je "uzdržanost glasača jedan od neprijatelja" levice na sutrašnjim izborima.

Uzdržanost glasača se može očekivati i kod pristalica desnice. Poslednje ankete pokazuju da su pristalice Sarkozijeve opozicione Unije za narodni pokret (UMP) "potpuno razočarane" u neke afere koje se, kako navode, stalno ponavljaju.

Levica strahuje i od rastuće popularnosti ekstremne desnice, tako da je premijer Ero pre dva dana pozvao birače da "učine sve što mogu" da ekstremno desničarska stranka Nacionalni front ne dobije nijedno mesto gradonačelnika.

"Gradjani treba sve da učine da ni u jednom gradu nema gradonačelnika iz Nacionalnog fronta. U protivnom će Francuska doživeti neuspeh, jer znamo da Nacionalni front funkcioniše na stvaranju konfuzije i straha, i ne nudi rešenje", rekao je Ero.

Popularnost Nacionalnog fronta raste u Francuskoj već tri godine, premda su na izbornoj listi te stranke ove godine i veoma sporne ličnosti.

Na spisku za gradić Besan na jugu zemlje je dugogodišnja i, u Francuskoj poznata, porno-glumica Žaklin Avis, a nedavno je Nacionalni front bio primoran da skine s liste u gradu Šatoruu kandidata čije su fotografije objavljene na internetu s tetoviranim grbom nemačke nacističke Vafen Š divizije.

Prema francuskom Ustavu, lokalni izbori se organizuju svakih šest godina u dva kruga. Drugi krug sutrašnjih izbora biće održan 30. marta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.