Stranke u Prištini ignorišu poziv uticajnih zemalja Zapada

Izvor: RTS, 15.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke u Prištini ignorišu poziv uticajnih zemalja Zapada

Političke partije u Prištini, dva dana od poslednjeg poziva na ukidanje takse na srpske proizvode i obnovu dijaloga, ne daju signale da bi apel zemalja Kvinte mogao da bude uslišen.
Kosovske stranke jednoglasno ističu – taksa ostaje, bez obzira da li im služi kao sredstvo ili je nekima postala cilj.

Takav odgovor je i očekivan, s obzirom na to da su krajem septembra ili početkom oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Kosovu i Metohiji verovatni vanredni parlamentarni izbori.
Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, rekla je da na Kosovu nisu spremni da se vrate za sto u vreme kada se razmatraju novi izbori.
"U ovom trenutku kada Kosovo nema legitimne institucije zbog činjenice da je vlada podnela ostavku, a sve stranke traže izbore, mislim da Kosovo nije spremno za nastavak dijaloga u Briselu. Tek kada se formiraju legitimne institucije, koje se biraju slobodnim glasanjem građana, Kosovo može da nastavi dijalog", navela je Tahiri.
Analitičar Kosovskog demokratskog instituta (KDI) Jeta Krasnići poziv Kvinte vidi kao podršku procesu dijaloga dve strane.
"Za nas je važno da proces dijaloga podrže savezničke zemlje i da ga, kako to predviđa Ustav, vodi premijer u koordinaciji sa predsednikom i uz potpuni nadzorom Skupštine", rekla je Jeta Krasnići prištinskim medijima.
Poziv zemalja Kvinte Prištini da ukine taksu nije prvi. Taksu od 100 odsto na srpske proizvode prištinske vlasti uvele su u novembru prošle godine.
Mesec dana kasnije, pet uticajnih zemalja Zapada pozvalo je Prištinu da ukine taksu. Pozitivnog odgovora nije bilo. A neće ga, prema najavama biti ni u narednih nekoliko meseci.
Takse postale "pokrivač" za sva ostala pitanja
Taksa, iako prema mnogim istraživanjima tržištu na Kosovu nije donela nikakve pozitivne ekonomske efekte, stranakama i njihovim liderima najviše služi za pridobijanje simpatija i naklonosti albanskih birača.
Predsednik jedne od najvećih albanskih stranaka - Demokratske partije Kosova Kadri Veselji predlagao je suspenziju takse na određeno vreme.
Međutim, sada, iako predizborna kampanja još zvanično nije proglašena, poručuje preko svojih zamenika da taksa neće biti ukinuta ni ako bude postao premijer.
"Nažalost, tarifa je postala ‘pokrivač' za sva ostala pitanja i probleme na Kosovu. Kada smo uveli taksu, ona je bila sredstvo protivljenja diplomatskoj agresiji (Srbije) a sada je postala cilj. Premijer Ramuš Haradinaj pretvorio ju je u cilj. Imali smo predlog u koordinaciji sa kosovskim saveznicima da taksu obustavimo", rekao je zamenik predsednika DPK Memlji Krasnići.
Istakao je i da ako Veselji bude premijer, taksa neće biti ukinuta.
Nije, međutim, rekao da li će biti suspendovana, kako bi se dala šansa dijalogu.
"Bez novih koraka Prištine pre izbora nove vlade"
Prištinski mediji prenose navode stručnjaka za Jugoistočnu Evropu i profesora na Univerzitetu u Londonu Erika Gordija, koji ne veruje da će u Prištini preduzeti bilo kakav korak pre izbora nove vlade.
Smatra da trenutno nema dovoljno poverenja među stranama (Prištine i Beograda) da rade na sveobuhvatnom sporazumu.
"Ne mislim da to puno pomaže, u smislu da nije jasno o kakvom sporazumu razgovaramo. Već se dosta vremena raspravlja o razmeni teritorija, ali čini se da to nije primenjiv predlog, uprkos činjenici da su Vučić i Tači vodili kampanju oko ove ideje. To nije imalo velikog uticaja na javno mnjenje u Srbiji i na Kosovu ", rekao je Gordi.
Dodao je da nema posebnog razloga da Beograd i Priština preduzmu neki veliki korak, jer se ništa ne nudi u zamenu, uprkos spominjanju članstva u EU, što po njemu nije realno u kratkom roku.
"Drugi problem je taksa na uvoz srpske robe koju je uvela vlada Kosova. Nema ni strategije po tom pitanju, a političari na Kosovu nemaju poseban razlog da se odreknu ove mere. Mislim da Kosovo neće povući ovu odluku ako ne dobije nešto u zamenu", dodao je Gordi.
"Na kosovskoj strani imamo neodrživu vladu. Mislim da se tu ništa ne može učiniti do izbora nove vlade", zaključio je londonski profesor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.