Srpska lista ubedljiva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 06.Okt.2019, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista ubedljiva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Srpska lista osvojila je, na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, svih 10 poslaničkih mesta, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu. Na osnovu 85 odsto obrađenih glasova, vode pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Treća je Demokratska partija Kosova. Koalicija Ramuša Haradinaja doživela veliki poraz. Izlaznost na vanrednim izborima 44,19 odsto.
23.45>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poslednji podaci centralne izborne komisije pokazuju da vode pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Razlika između ove dve partije je u svega nekoliko hiljada glasova, javlja reporter RTS-a.

23.35 – Na osnovu obrađenih 80 odsto glasova vodi Samoopredeljenje sa 26,02 odsto. Drugi je DSK sa 25,03 odsto, a treći DPK sa 21,15 odsto.
23.30 – Predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ministri u Vladi uputili su čestitke povodom ubedljive izborne pobede Srpske liste. 

23.20 – Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji najavljuje da će ta partija biti opozicija u narednom sazivu skupštine. Ramuš Haradinaj indirektno priznao poraz.
22.40 – Novi podaci CIK-a, na osnovu 70,16 odsto obrađenog materijala: Vodi Samoopredeljenje (Kurti) sa 26,03 odsto, drugi je DSK (Mustafa) sa 25,35 odsto, a treći DPK (Veselji) sa 21,65 odsto glasova. Koalicija Ramuša Hamuša Hradinaja ima 11,74 odsto, a Fatmira Ljimaja 5,16.
22.15 – Članovi Srpske liste, pristalice i građani okupljaju se u centru Kosovske Mitrovice kako bi proslavili pobedu. U centru Gračanice pristalice Liste pobedu proslavile uz vatromet.

22.00 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama. Listi pripada svih 10 mandata, koliko je Srbima zagarantovano u kosovskom parlamentu.
21.40 – Najubedljivija pobeda Srpske liste u istoriji, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Palati "Srbija". 
21.30 – Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na osnovu 40 odsto obrađenih glasova: vodi DSK Ise Mustafe sa 25,28 odsto, sledi Samoopredeljenje sa 24,03 odsto i DPK Kadrija Veseljija sa 22,82 odsto. Koalicija Ramuša Haradinaja osvojila je 12,66 odsto.
21.00 – Prvi preliminarni rezultati CIK-a (14 odsto obrađenih glasova): Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) 22,11 odsto, Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) 20,79 odsto, Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) 17,79 odsto glasova. 

20.50 – Kadri Veselji, Aljbin Kurti i DSK proglasili pobedu. Čekaju se prvi preliminarni rezultati CIK-a. 
20.20 – Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se u 21.30 povodom izbora na Kosovu i Metohiji. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a.
19.50 – Novi podaci CIK-a: Izlaznost 44,19 odsto, najviše u Obiliću i Zubinom Potoku.
19.30 – Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, pokazuju prvi podaci Centralne izborne komisije. 

19.10 – Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj, Agim Čeku) 10 odsto. 
19.00 – Zatvorena birališta na KiM. Počelo prebrojavanje glasova. 
Deset poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu, koliko je ukupno zagarantovano Srbima, osvojili su poslanici Srpske liste nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobedu među srpskim strankama i dodao da je lista osvojila više od 98 odsto glasova u srpskim sredinama.
"U Severnoj Mitrovici Srpska lista je osvojila 98,07 odsto glasova, SLS 0,47 odsto glasova, Pokret kosovskih Srba 0,76 odsto glasova i Sloboda 0,7 odsto glasova. Ovo je pokazatelj kome Srbi veruju. Srbi veruju našoj državi, državi Srbiji i našem predsedniku Aleksandru Vučiću", naglasio je Rakić.
Zahvalio je građanima koji su izašli na glasanje, istakavši da su time pokazali odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu.
"Takođe, želim da kažem da je ovo poraz Evropske unije, jer kada EU poziva zemlje EU na jedinstvo, onda je to demokratija. Kada Aleksandar Vučić i država Srbija pozivaju srpski narod na jedinstvo, onda to nije demokratija", rekao je Rakić i pozvao EU da razjasni svoj stav po tom pitanju. 
U centru Kosovske Mitrovice okupili su se građani i pristalice Srpske liste koji su, uz trubače, proslavili pobedu. U centru Gračanice pristalice Liste pobedu proslavile uz vatromet.
Vodi Smoopredeljenje Aljbina Kurtija
Podaci kosovske centralne izborne komisije, pokazuju da vodi dojučerašnji opozicioni pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija. Drugi je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe.
Razlika između ove dve partije je oko jednog procenta tj. svega nekoliko hiljada glasova.
Prema preliminarnim rezultatima, treća snaga je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija.
Koalicija Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratske partije Agima Čekua, prema poslednjim informacijama, ima oko 11 odsto.

Koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija osvojila je 5,04 odsto.
Bivši premijer Haradinaj je, nakon objavljivanja rezultata, indirektno priznao poraz. Istovremeno, lider DPK Kadri Veselji najavljuje da će ta partija biti opozicija u narednom sazivu skupštine.
Izlaznost 44,19 odsto 
Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima imalo je 1.900.000 birača, u srpskim sredinama oko 120.000.
Centralna izborna komisija objavila je na konferenciji za medije da je izlaznost na izborima bila 44,19 odsto ili 811.683 birača.
To je nešto više u odnosu na ranije izbore – na izborima 2017. godine izlaznost je bila 41, a tri godine ranije 42,5 odsto.
Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama – Zubinom Potoku, Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Bez većih nepravilnosti 
Izborni dan u srpskim sredinama protekao je relativno mirno, nije bilo većih nepravilnosti.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici tužilaštvo je odredilo zadržavanje dvema osobama, članovima biračkog odbora, zbog omogućavanja glasanja sa nevažećim dokumentom.
U albanskim sredinama bilo je problema. Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je do sada privedeno 20 osoba zbog različitih krivičnih dela.
Nijedan saziv do sada nije izdržao pun mandat 
Na izborima je učestvovalo ukupno 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.
Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.
Izbore je nadgledalo više od 30.000 posmatrača, a Evropska unija imala je sopstvenu posmatračku misiju.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HARADINAJ POSLAT NA SMETLIŠTE ISTORIJE! Prve procene rezultata izbora otkrivaju ko su nove snage Albanaca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019

Na Kosovu i Metohiji održani su vanredni parlamentarni izbori...Prema poslednjim informacijama, najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama...Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa)...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vanredni izbori na Kosovu: Biraju se novi poslanici Skupštine

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 16:27

Na biralištima se glasa za budućih 120 poslanika Skupštine Kosova, od kojih 10 zagarantovanih pripada srpskoj, a 10 drugim manjinskim zajednicama...Gotovo dva miliona građana Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima odlučuje o budućem sastavu Skupštine Kosova...Na 2547 glasačkih mesta, glasa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.