Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN

Izvor: B92, 09.Dec.2021, 19:33

Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN

Ljubljana -- Slovenija je u Ujedinjenim nacijama službeno najavila svoju kandidaturu za nestalnu članicu Saveta bezbednosti za period od 2024. do 2025. godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastoji se od 15 zemalja članica UN, od kojih su pet stalne članice (SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija), dok se nestalne članice biraju na dve godine, a izbori za 24/25 biće održani u Generalnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u junu 2023, prenosi STA.

Od kad je 1992. godine primljena u UN, Slovenija se za mesto nestalne članice kandidovala dva puta, od čega jednom uspešno, kada je izabrana 98/99, dok je 2011. godine izabran Azerbejdžan, koji je dobio više glasova skupštine UN od Slovenije.

Nova slovenačka kandidatura se povezuje sa proslavom 30 godina od primanja države u clanstvo UN, što će biti obeleženo 22. maja iduće godine.

Slovenija se zauzima za traženje konstruktivnih rešenja u sporovima i za poštovanje medunarodnog prava i odluka međunarodnih sudova kao najboljih garancija za mirno rešavanje sporova, navelo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova povodom kandidature.

Istočnoevropska grupa zemalja UN, kojoj pripada i Slovenija, ima pravo na jedno nestalno mesto u Savetu bezbednosti za 2024-2025, za koje se bori i Belorusija, navodi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.