Izvor: Poznati.info, 05.Feb.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović je srpska političarka, po zanimanju doktorka medicine – psihijatar, a od 2016. godine ministrica bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužena za demografiju i populacijsku politiku. Bila je kandidatkinja na izborima za gradonačelnika Kragujevca 2016. godine.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu pohađala je u Kragujevcu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << 1983. godine je magistrirala, a 1986. doktorirala.

Privatni život

Rođena je 4.7.1951. godine u Rači Kragujevačkoj. Njezina majka Milunka bila je službenica u kragujevačkoj skupštini, a otac Milan bio je policajac i radnik ogranka kragujevačke Državne bezbednosti. Dok je još bila dete, svi su mislili da će Slavica biti glumica jer je imala običaj kad dođe iz škole da roditelje postavi kao publiku, a ona glumi.

Prvog supruga, dečeg hirurga, Dragana Đokovića, upoznala je na času anatomije, kada je od jakog mirisa formalina pala u nesvest. Za Dragana se udala na petoj godini studija, a sa 25 godina je rodila sina Dušana, koji je kasnije postao ginekolog i danas s porodicom živi u Portugalu. Od prvog supruga se rastala kad je njezin sin imao deset godina.

Devedesetih se udala za biznsimena Ranka Dejanovića, a neki meštani Kragujevca se još sećaju njegove prosidbe. Ranko je pod prozor njezinog ureda u Kliničko-bolničkom centru dovezao novi crveni BMW ispred kojeg je cvetovima ljubičica ispisao “Slavice, ja te volim”.

Slavica je poznata kao žena koja se voli lepo oblačiti i uvek je u štiklama. Ona u slobodno vreme ide na plivanje, piše i čita, a osim stručne literature voli i beletristiku, od koje izdvaja knjigu Ime ruže jer joj se sviđa takav način izražavanja i pisanja.

Posao

Od 1982. godine je radila na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, prvo kao asistent, a kasnije kao docent. 1992. godine postaje vanredna profesorica, a od 1996. godine je radila kao redovna profesorica na predmetima Etika i Neuropsihijatrija.

1995. godine je postala direktorica Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, a 2001. godine je razrešena s te funkcije, ali je na Psihijatrijskoj klinici kragujevačkog KBC-a ostala raditi kao doktorka znanosti.

Đukić Dejanović bila je i prodekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, direktorka Klinike za psihijatriju u tom gradu, članica Predsedništva Udruženja za sudsku psihijatriju Srbije i potpredsednica Udruženja psihijatara Srbije.

Uz lekarsku karijeru, istovremeno je gradila i političku. 1990. godine je postala članica Socijalističke partije Srbije, gde je bila članica Izvršnog i Glavnog odbora SPS-a te predsednica kragujevačkog Okružnog odbora SPS-a.

1996. godine je prvi put izabrana za potpredsednicu Socijalističke partije Srbije i na toj funkciji je ostala do aprila naredne godine. Za potpredsednicu partije je opet izabrana 2002. i 2006. godine. Bila je jedan od najvećih podržavatelja politike Slobodana Miloševića, a iako pre nije bila previše medijski izložena, uvek se nalazila na stabilnim pozicijama unutar Socijalističke partije Srbije. Njezina politička karijera doživljava uzlet dolaskom Ivice Dačića na čelo stranke.

Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije u četiri mandata i savezna poslanica, takođe u dva mandata. Od oktobra 2000. do januara 2001. godine je bila ministrica za brigu o porodici. Nakon formisanja Skupštine Srbije 2008. godine postaje predsednica tog tela.

Bila je prisutna uhićenju Slobodana Miloševića u vili Mir 31.3.2001. godine. Tu je došla kako bi smirila članove njegove porodice, ali mnogi tvrde da upravo njoj pripadaju najveće zasluge za mirnu predaju Slobodana Miloševića.

Po formisanju kabineta Ivice Dačića u julu 2012. godine, Đukić Dejanović dolazi na funkciju ministrice zdravlja. Na tom mestu ostaje do izbora 2014. godine, kada je izabrana za poslanicu u Skupštini Srbije. Iste godine postaje direktorka klinike “Dr Laza Lazarević”.

Ponovno je izabrana za narodnu poslanicu na izvanrednim parlamentarnim izborima koji su se održali u aprilu 2016. godine. U augustu 2016. godine je izabrana za ministrica bez portfelja zaduženu za demografiju i populacijsku politiku.

Premijerka Ana Brnabić je u julu 2017. godine potpisala odluku kojom se ministrima bez portfelja određuju zaduženja, a tom odlukom Đukić Dejanović je zadužena da predlaže mere, prati stanje, učestvuje u koordinaciji aktivnosti na području politike nataliteta, kvalitete i života, reproduktivnog zdravlja, unutarnji migracija, te da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u pripremi kampanja vezanih za demografsku politiku.

Najveća postignuća

Slavica Đukić Dejanović je ostvarila bogatu lekarsku i političku karijeru tokom kojih je bila direktorka KBC-a u Kragujevcu, prodekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta, te članica raznih odbora. Osim toga, od 2008. do 2012. godine je obavljala dužnost predsednice parlamenta, a nakon ostavke Borisa Tadića u aprilu 2012. godine, Đukić Dejanović je obnašala dužnost predsednice Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.