Izvor: Poznati.info, 05.Feb.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović je srpska političarka i ministrica evropskih integracija u Vladi Republike Srbije od 2017. godine. Članica je i jedan od utemeljitelja Srpske progresivne stranke. Nalazi se u Glavnom odboru i Predsedništvu te stranke, a odlukom njihovog predsednika je imenovana internacionalnim sekretarom Srpske narodne stranke.

Obrazovanje

U Beogradu je završila osnovnu školu i XI beogradsku gimnaziju. 2003. godine je diplomirala na Fakultetu političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << znanosti, smer međunarodni odnosi, a magistrirala je 2012. godine na Fakultetu za ekonomiju i političke znanosti na Sveučilištu ALFA u Beogradu.

2001. godine je dobila stipendiju “Za najtalentiranije studente u Srbiji”, Fonda za talente Vlade Srbije, i stipendiju za “Generaciju koja obećava” Ambasade Kraljevine Norveške.

Privatni život

Rođena je 26.1.1978. godine u Beogradu. Ima jednog brata kojeg je, nakon što je Jadranka postala poslanica, Vlada postavila za člana Upravnog odbora “Beogradskog sajma” 2013. godine. Aleksandar Joksimović je nakon toga postao i član Nadzornog odbora kompanije G.I.D.C., koja je osnovana partnerstvom kompanije Global Capital Advisors Management iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Republike Srbije.

Jadranka Joksimović je odrasla u Novom Beogradu, a kao dete je bila radoznala i uporna. Mnogo je čitala i bila je uspešan i odgovoran učenik. S obzirom na to da je volela školu, uvek je bila organizator nekih školskih aktivnosti. Zime je provodila na klizanju, a leta u selu na planini. Kao dete nije razmišljala o tome što će biti kad poraste, a oduvek je tvrdoglavo branila ono što je smatrala pravednim.

Posao

Karijeru započinje kao demonstrator na Fakultetu političkih znanosti, na predmetima Diplomacija i diplomatska historija i Ekonomija tranzicije. Od 2005. do 2007. godine je u Srpskoj radikalnoj stranci radila kao saradnik Aleksandra Vučića za međunarodne odnose, te u redakciji časopisa “Velika Srbija”.

Bila je na listi Srpske radikalne stranke na izborima koji su se održavali 2008. godine. Iste godine je učestvovala u osnivanju Srpske napredne stranke i od tada je bila zadužena za odnose s javnošću u stranci. Radila je i kao stručni saradnik poslaničke grupe “Napred Srbijo” u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

2009. godine postaje urednica “Zemunskih novina”. Iste godine je u Briselu učestvovala u EUVP programu za upoznavanje s institucijama Evropske unije, a osim toga, učestvovala je i na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima

Na parlamentarnim izborima 2012. godine je s liste Srpske napredne stranke izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. U skupštini je bila član stalne delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, predsednica Odbora za kontrolu službi sigurnosti i predsednica Grupe prijateljstva s Turskom.

U aprilu 2014. godine je na predlog Glavnog odbora SNS izabrana za ministricu bez portfelja, zaduženu za evrointegracije. Kao prioritete svog rada u jednom intervjuu navela je sve ono što je neophodno provesti kako bi Srbija ispunila kriterije za otvaranje važnih poglavlja pregovaračkog procesa s Evropskom unijom, poput koordinacije članova Vlade, formisanje pregovaračkog tima, približavanje procesa građanima i podizanje transparentnosti procesa.

Srbija je 2015. godine dobila “zeleno svetlo” za otvaranje prvih poglavlja, a Jadranka je na funkciji ministrice bez portfelja zadužene za evrointegracije ostala i u vladi Aleksandra Vučića, osnovanoj u augustu 2016. godine.

2015. godine je podržala Paradu ponosa i uputila pismo podrške LGBT zajednici, u kojemu je navela da da uspešno održavanje Parade predstavlja važan korak u uspostavljanju tolerantnijeg društva te dobar pomak u obezbeđenju ljudskih prava.

Te godine je s članovima Organizacijskog odbora Ponos trans-osoba razgovarala o izazovima s kojima se pripadnici te zajednice svakodnevno susreću, o nasilju nad trans-osobama, poboljšanju njihovog socijalno-ekonomskog položaja i pravnom vakuumu u kojemu se nalaze.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 2017. godine, Jadranka Joksimović u vladi premijerke Ane Brnabić postaje ministrica za evropske integracije.

Najveća postignuća

Dobitnica je nagrade “Najevropljanin” za 2015. godinu, koju dodeljuje organizacija Prva evropska kuća na području politike.

U skupštini Beograda joj je uručena nagrada “Duga”, koju Gej-strejt-alijansa dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

Za vreme njezinog upravljanja ministarstvom zaduženim za evrointegracije, otvoreni su pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

Slavica Đukić Dejanović

Izvor: Poznati.info, 05.Feb.2018

Slavica Đukić Dejanović je srpska političarka, po zanimanju doktorka medicine – psihijatar, a od 2016. godine ministrica bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužena za demografiju i populacijsku politiku. Bila je kandidatkinja na izborima za gradonačelnika Kragujevca 2016. godine...Obrazovanje..Osnovnu...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.