Slab odziv na referendumu u Makedoniji, većina glasala za

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab odziv na referendumu u Makedoniji, većina glasala "za"

Državna izborna komisija Makedonije objavila je večeras na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova da je na današnjem referendumu 91,03 odsto građana glasalo "za" dogovor sa Grčkom, a "protiv" 6,03 odsto.

Kako je javila agencija Mia, pravo glasa je imalo 886.336 građana upisanih u birački spisak.

Očekuje se da će DRI objavljivati rezultate glasanja kako budu stizali elektronskim putem, a rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na osnovu podataka iz zapisnika sa biračkih mesta u roku od 24 sata od njihovog prijema.

Slavlje protivnika referenduma ispred Sobranja

Protivnici referenduma u Makedoniji slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja RTS i podseća da je za uspeh referenduma bilo potrebno da na njega izađe više od 50 odsto upisanih u birački spisak.

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev nije komentarisao nisku izlaznost na referendumu, ali je po zatvaranju biračkih mesta poručio da očekuje da je većina građana glasala "za".

Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev. On je, kako javlja Makfaks, takođe rekao da je referendumski dan bio miran i ocenio da je to uspeh demokratije i uspeh evropske Makedonije.

Dodao je da volja građana mora da se poštuje. Podsetio da glasanje građana i volja onih koji su izašli na glasanje treba da se pretvori u političku odluku u zakonodavnom domu.

Ako budemo imali ogromnu većinu "za" od onih koji su glasali, jasno je da je to glas za ubrzanje procesa evropske budućnosti zemlje, rekao je Zaev.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Neuspeo referendum u Makedoniji

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018

Na referendum u Makedoniji izašlo je 36,6 odsto upisanih birača, pokazuju podaci Građanske koalicije Most. Predsednik državne izborne komisije rekao je da je jasno da nije postignuta neophodna izlaznost da bi referendum uspeo (50 odsto + 1)...Posle prebrojanih 85.71 odsto glasova, "za" je glasalo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.