Skot: Hilari bi očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa

Izvor: RTS, 04.Nov.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Hilari bi očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa

Kandidatkinji demokrata Hilari Klinton bi očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa na predsedničkim izborima u SAD, rekao je u šaljivom tonu "Tanjugu" američki ambasador Kajl Skat, nakon što je, na njegovo pitanje studentima na seminaru na Kopaoniku za koga bi glasali kada bi mogli, značajna većina podigla ruku za glas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pravo svakog čoveka je da ima svoje mišljenje, ali na kraju krajeva samo Amerikanci glasaju i to će biti izbor Amerikanaca, rekao je Kajl Skot nakon otvaranja Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku posvećenog izborima u SAD, na kojem je održao pozdravni govor.

Na pitanje da li će sledeća osoba koja će stupiti u Belu kuću, bio to republikanski kandidat Donald Tramp ili demokratska kandidatkinja Hilari Klinton, uspeti da izleči rane dubokih podela u američkom društvu koje su nastale u ovoj predizbornoj kampanji, Skot je rekao da je "istina da je svaka kampanja u stvari nova i malo drugačija".
"Naše društvo je razdeljeno, ali imamo isto iskustvo u našoj zemlji da se posle izbora cela zemlja ujedini ponovo oko predsednika koji je izabran. Ja sam optimista da će posle ovih izbora biti ista situacija. Većina Amerikanaca želi da naši političari rade zajedno za zemlju, i republikanci i demokrate, to znači nekada kompromis i teški kompromis, ali to je u stvari liderstvo", naveo je Skot.
Naglasio je da "liderstvo nije samo izložiti svoje mišljenje, nego slušati i mišljenje drugih i na kraju doći do rešenja".
Mi se nadamo da će tako biti i u našoj politici u budućnosti, rekao je ambasador SAD.
Skot je prethodno, u govoru na otvaranju seminara o izborima u SAD, izjavio da je još pre tri nedelje glasao za novog predsednika.
"Već sam glasao, pošto nisam u mogućnosti da glasam na dan izbora", rekao je Skot i objasnio da je do sada već 20 odsto Amerikanaca iskoristilo pravo glasa putem pošte ili na neki drugi način.
Skot je rekao da su ovi izbori mnogo neizvesniji nego što su to analitičari predviđali ne samo pre nekoliko meseci, nego i nekoliko nedelja, i da su od planetarnog značaja.
Dodao je da kao ambasador ne može da komentariše da li je politika jednog ili drugog kandidata dobra ili loša, već da na ovom skupu govori kao politikolog.
"Odnosi SAD i Srbije vidim samo pozitivno" 
Skot je novinarima rekao i da odnose SAD i Srbije vidi samo pozitivno, osim kada čita srpske tabloide. Dodao je da "ne zna koliko puta mora da ponovi istu stvar - da su odnosi dobri i da su u usponu".
"Dobri su, ako gledate činjenice skoro u svakoj oblasti odnosi su dobri. Mi sarađujemo sa srpskom vladom, oni su veoma zahvalni za pomoć koju mi pružamo i radimo zajedno u borbi protiv terorizma, za stabilnost ovog regiona", naveo je Skot, koji je održao pozdravni govor na seminaru.
Dodao je da "što se tiče ekonomskog rasta, američke kompanije ovde investiraju više od četiri milijarde dolara, a da 16.000-20.000 radnika radi za američka preduzeća".
Skot je ocenio da SAD još ima interesovanja za Balkan, za njegovu stabilnost, budućnost i razvoj, za pomirenje između zemalja u ovom regionu.
Kako kaže, "ne vidi da će biti promena u politici SAD" prema Balkanu nakon predsedničkih izbora koji se u ovoj zemlji održavaju narednog utorka.
"Ta politika je bazirana na onome što je bilo pre četiri godine, pre 10 godina - stabilnost, ekonomski rast, evroatlantske integracije za one koji ih hoće, evropske integracije za one koji hoće to, tako da neće biti promena", rekao je Skot.
Ocenio je da je "za svaki region u svetu bolje da nije zanimljiv za vladu SAD" i objasnio da to znači da je taj region uspešan, stabilan i da nije u fokusu kao krizno područje.
Deseti regionalni seminar politikologa u organizaciji Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu uz podršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), otvoren je danas na Kopaoniku pozdravnim govorom američkog ambasadora i dekana FPN Dragana Simića.
Učesnicima su se obratili i programski direktor CDDRI Branislav Nešović i Predsednik Upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skot: Glasao sam za novog predsednika SAD pre tri nedelje

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Nov.2016

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da je još pre tri nedelje glasao na izborima za novog predsednika SAD..."Već sam glasao, pošto nisam u mogućnosti da glasam na dan izbora", rekao je Skot tokom pozdravnog govora Desetog regionalnog seminara politikologa posvećenog predsedničkim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.