Izvor: RTS, 25.Nov.2022, 20:16

Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM

Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
"Građanska inicijativa Mitrovica" prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica, Demokratska partija Kosova dostavila je imena četiri kandidata za izbore u sve četiri opštine, Partija kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srba prijavila se sa svojim kandidatom na izborima za predsednika opštine Leposavić. Među prijavljenima je i jedan nezavisni kandidat.
Pokret Samoopredeljenje ima kandidate u sve četiri opštine, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" prijavila se sa kandidatom na izborima za predsednika opštine Severna Mitrovica.
Vanredni izbori će biti održani 18. decembra, a nakon prijema prijava CIK će obratiti nadležnim institucijama radi provere kandidata da li su u skladu sa Zakonom o opštim izborima.
Prema rokovima koje je odobrio CIK, do 28. novembra biće doneta odluka o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata.
Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine održavaju se pošto su Srbi u tom delu KiM odlučili 5. novembra da kolektivno napuste kosovske institucije, nezadovoljni politikom i odlukama vlade u Prištini.
Ostavke su podneli predsednici opština, zatim, odbornici i predsednici lokalnih skupština, sudije, tužioci i administrativno osoblje, policajci, osoblje lokalnih administracija i drugi.
Predstavnici Srpske liste podneli su ostavke na deset poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, ali ih je 17. novembra zamenilo preostalih devet kandidata sa iste izborne liste, te jedan sa izborne liste Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM

Izvor: Danas, 25.Nov.2022

Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini, prenosi RTS.

Nastavak na Danas...

CIK: Počela prijava građana van KiM za glasanje na izborima

Izvor: Blic, 26.Nov.2022, 13:04

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova i Metohije saopštila je da je danas počela prijava za glasanje na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, za osobe koje žive van teritorije južne srpske pokrajine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.