ŠVAJCARCI IZABRALI: Pobedila Narodna stranka, ali pravi uspeh ostvarili su Zeleni

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠVAJCARCI IZABRALI: Pobedila Narodna stranka, ali pravi uspeh ostvarili su Zeleni

Zeleni postali četvrta stranačka grupacija u Švajcarskoj.

Dve stranke Zelenih osvojile su nešto više od 20 posto glasova na izborima za donji dom švajcarskog parlamenta, koje je obiležio pad podrške svim velikim strankama, uključujući pobedničku Narodnu stranku (SVP), pokazuju konačni rezultati.

Zelena levica osvojila je ukupno 13,2 odsto glasova, 6,1 odsto više nego na prošlim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izborima, a Zeleni liberali, stranka centra, osvojili su 7,8 odsto, to jest 3,2 odsto više nego na proteklim izborima.

Switzerland's anti-immigration, anti-EU ruling party retains power in elections https://t.co/cDgl3Idfit

— Daily Mail Online (@MailOnline) October 21, 2019

Tako su Zeleni postali četvrta stranačka grupacija u Švajcarskoj, a njihov uspeh pokazao je da je promena klime prioritetna tema u toj zemlji.

Najviše je glasova, 25,6 odsto, osvojila je antiimigracijska Narodna stranka (SVP). Iako je imala 3,8 odsto glasova manje nego na prethodnim izborima, zadržala je status najjače stranke u Švajcarskoj.

Iza njih su socijaldemokrate s osvojenih 16,8 odsto glasova, Liberali sa 15,1 odsto i Hrišćansko-demokratska narodna stranka sa 11,4 odsto birača.

BONUS VIDEO:

MILION I PO SRBA SE ZARAZI SVAKE GODINE: Zašto grip može da bude VEOMA OPASAN ako se ne leči pravilno (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Švajcarska skrenula ulevo (VIDEO)

Izvor: Beta, 22.Okt.2019

Dve zelene stanke napravile su istorijski uspeh na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj koji bi ih mogao uvesti u izvršnu vlasti čime su Švajcarci pokazali odlučnost u pomeranju ulevo, kao i sve veću zabrinutost zbog klimatskih promena, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).Izbori...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.