SMS-om do para za izbore

Izvor: Politika, Beta, 30.Nov.2009, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMS-om do para za izbore

Nezavisni kandidat Miroslav Tuđman novac za kampanju prima i u dolarima i nudi čak i mogućnost otplate na rate

Zagreb – Nekoliko kandidata za predsednika Hrvatske prikuplja donacije za izbornu kampanju putem govornih automata i SMS-a, što je, kako upozoravaju iz Transparensi internešenela Hrvatske, nezakonito i dovodi u pitanje legitimitet kandidata.

Državna izborna komisija trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi uskoro da odlučuje o tome da li je korišćenje govornih automata u kampanji zakonito ili nije, ali, kako prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT) Izborna komisija može samo da upozori da je do kršenja došlo.

Nezavisni kandidat Milan Bandić je otvorio posebnu telefonsku liniju za prikupljanje donacija, gde građani pozivom doniraju određeni iznos za njegovu kampanju. Iz Bandićevog izbornog štaba kažu da će novac s neimenovanih telefonskih brojeva biti vraćen u državni budžet, navodi HRT.

Takve donacije prikuplja i nezavisni kandidat Boris Mikšić, dok slanjem SMS-a sadržaja VESNA na određeni broj, kampanji kandidatkinje Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesni Pusić građani doniraju deset kuna. Sve donacije, odnosno sve poruke, gde se ne vidi i ne može identifikovati pošiljalac, automatski se brišu, rekao je za HRT Boris Blažeković, direktor njene kampanje.

Uplate putem opšte uplatnice, na kojoj je navedeno ime i prezime donatora, na svojim su stranicama ponudili većina kandidata, a nezavisni kandidat Miroslav Tuđman donacije prima i u dolarima i nudi čak i mogućnost otplate na rate.

Zorislav Antun Petrović iz Transparensi internešenela Hrvatske upozorava da se može dogoditi da se telefonira i s telefona u državnim institucijama i javnim preduzećima, a protivzakonito je koristiti sredstva tih institucija u izbornoj kampanji. Podsetio je i da sav novac koji je prikupljen anonimno prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata ide u državni budžet.

Beta

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.