Novac za kampanju od SMS poruka

Izvor: RTS, 30.Nov.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za kampanju od SMS poruka

Hrvatski kandidati za predsednika novac za finansiranje kampanje prikupljaju i putem SMS poruka i telefonskih linija. Stručnjaci upozoravaju da je anonimno finansiranje protivzakonito.

Nekoliko kandidata za predsednika Hrvatske prikuplja donacije za izbornu kampanju putem govornih automata i SMS poruka, što je, kako upozoravaju iz Transparensi internešenela Hrvatske, nezakonito i dovodi u pitanje legitimitet kandidata.

Državna izborna komisija trebalo bi uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da odlučuje o tome da li je korišćenje govornih automata u kampanji zakonito ili nije, ali, kako prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT) Izborna komisija može samo da upozori da je do kršenja došlo.

Nezavisni kandidat Milan Bandić za prikupljanje donacija otvorio je posebnu telefonsku liniju, gde građani pozivom doniraju određeni iznos za njegovu kampanju. Iz Bandićevog izbornog štaba kažu da će novac s neimenovanih telefonskih brojeva biti vraćen u državni budžet, navodi HRT.

Takve donacije prikuplja i nezavisni kandidat Boris Mikšić, dok slanjem sms poruke sadržaja VESNA na određeni broj, kampanji kandidatkinje Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesni Pusić građani doniraju deset kuna.

Sve donacije, odnosno sve SMS poruke, gde se ne vidi i ne može identifikovati pošiljalac, automatski se brišu, rekao je za HRT Boris Blažeković, direktor njene kampanje.

Donacija i na rate

Uplate putem opšte uplatnice, na kojoj je navedeno ime i prezime donatora, na svojim su stranicama ponudili većina kandidata, a nezavisni kandidat Miroslav Tuđman donacije prima i u dolarima i nudi čak i mogućnost otplate na rate.

Zakon o finansiranju izborne kampanje predsednika Hrvatske nije definisao jesu li zabranjene anonimne donacije.

Propisano je da kandidat sredstva može prikupiti iz donacija domaćih pravnih i fizičkih osoba ili dati svoj novac.

Zorislav Antun Petrović iz Transparensi internešenela Hrvatske upozorava da se može dogoditi da se telefonira i sa telefona u državnim institucijama i javnim preduzećima, a protivzakonito je koristiti sredstva tih institucija u izbornoj kampanji.

Podsetio je i da sav novac koji je prikupljen anonimno prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata ide u državni budžet.

Zakon propisuje i da donatori moraju biti hrvatski državljani, a ostaje potpuno nejasno ko će i kako proveravati državljanstvo anonimnih donatora na telefonskim govornim automatima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIP Hrvatske protiv donacija putem telefona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2009

Državno izborno povjerenstvo u Hrvatskoj ocijenila je danas kao nepodustivo prikupljanje sredstava za financiranje izborne kampanje predsjedničkih kandidata putem govornih automata ili SMS poruka preko mobilnih telefona jer ne omogućava utvrdjivanje identiteta pošiljaoca. U saopćenju za javnost,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SMS-om do para za izbore

Izvor: Politika, 30.Nov.2009

Nezavisni kandidat Miroslav Tuđman novac za kampanju prima i u dolarima i nudi čak i mogućnost otplate na rate ..Zagreb – Nekoliko kandidata za predsednika Hrvatske prikuplja donacije za izbornu kampanju putem govornih automata i SMS-a, što je, kako upozoravaju iz Transparensi internešenela...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.