Rok za raspisivanje izbora od 26. februara do 12. marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2020, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za raspisivanje izbora od 26. februara do 12. marta

Građani Srbije izaći će na birališta najverovatnije 26. aprila, a izbori bi, u skladu sa definisanim rokovima, mogli biti raspisani u periodu između 26. februara i 12. marta.

Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže da ne može da prođe manje od 45, odnosno više od 60 dana između raspisivanja i održavanja izbora.

Raspisivanje izbora za narodne poslanike je u nadležnosti predsednika Republike, koji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takođe, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade Srbije.

Parlamentarni izbori su u Srbiji 2016. godine održani 24. aprila zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima i bili su to treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

Parlamentarni izbori u aprilu ove godine biće 12. od uspostavljanja višestranačkog sistema 1990. godine.

Od 2000. godine do danas parlamentarni izbori su održani sedam puta, vanredni 2000, 2003, 2008. 2014. i 2016. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

Kada je reč o lokalnim izborima, zakon nalaže da izbori u jedinicama lokalne samouprave moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata odbornika kojima ističe mandat.

S obzirom da mandat odbornika traje četiri godine od dana konstituisanja skupštine, to znači da lokalni izbori moraju da budu održani najmanje mesec dana pre isteka roka od četiri godine.

Lokalne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine, a između raspisivanja i održavanja, kao i u slučaju parlamentarnih izbora, ne može da prođe manje od 45, odnosno više od 60 dana.

Postoji značajan broj lokalnih samouprava u kojima bi izbori po zakonu trebalo da budu održani pre 26. aprila, jer su tamo lokalni parlamenti konstituisan odmah po održavanju izbora 2016. godine.

Tehnički postoji mogućnost da se lokalni izbori i u opštinama gde bi oni trebalo da budu održani pre 26. aprila objedine sa parlamentarnim i pokrajinskim.

Ukoliko se u februaru, kako je najavljeno, budu usvojile izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika koje je predložila SNS, cenzus za stranke će umesto dosadašnjih pet odsto biti tri odsto, što će, kako se očekuje, doprineti pluralizmu u skupštini.

Izuzetak su izborne liste političkih stranaka nacionalnih manjina, koje u raspodeli poslaničkih mandata učestvuju bez obzira na broj glasova koje su dobile.

Ove izbore, kako najavljuju neke stranke, karakterisaće i bojkot dela opozicije.

Inače, izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana.

Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se narodnih poslanika i bira.

Izborna lista se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Uz izbornu listu dostavlja se i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju izbornu listu.

Za sada izlazak na izbore najavili su SNS; SPS, SRS, LDP, LSV, SPAS Aleksandra Šapića, Pokret "1 od 5 miliona", Stranka moderne Srbije.

Za bojkot su se izjasnili SzS, PSG, Pokret "Ne davimo Beograd", Državotrvorni pokret Slobodana Samardžića, a o izlasku na izbore neke stranke poput Nove stranke Zorana Živkovića i pokreta "Metla", još se nisu izjasnile.

Prema odluci RIK-a, glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima biće roze boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkiz, odlučila je danas Republička

Na sednici od 24. januara , članovi RIK-a potvrdili su i odluku iz Zaključka iz 2016. godine da za štampu izbornih listića bude zaduženo JP "Službeni glasnik" Beograd.

RIK je izradio Priručnik za obuku za rad u biračkim odborima, koji, prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, predstavlja "svojevrsni priručnik za edukaciju članova u vezi procedure i to od primopredaje materijala do utvrđivanja izbornih rezultata".

RIK je uz taj Priručnik, odštampao i Vežbe za logičko-računsku kontrolu ispravnosti rezultata unetih u kontrolni formular i popunjavanje zapisnika o radu biračkog odbora, kao i Vodič za procenu pristupačnosti biračkih mesta, koji će poslužiti za rešavanje problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom prilikom glasanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Raspisivanje izbora između 26. februara i 12. marta

Izvor: B92, 03.Feb.2020

Građani Srbije izaći će na birališta najverovatnije 26. aprila, a izbori bi trebalo da budu raspisani u periodu između 26. februara i 12. marta...Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže da ne može da prođe manje od 45, odnosno više od 60 dana između raspisivanja i održavanja izbora...Raspisivanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.