Specijalni tužilac tražio informacije o Trampovom nalogu na Tviteru. Sledeće ročište u petak

Izvor: VOA, 09.Avg.2023, 17:49

Specijalni tužilac tražio informacije o Trampovom nalogu na Tviteru. Sledeće ročište u petak

Specijalni tužilac Džek Smit je još u januaru podneo zahtev za podacima u vezi sa Tviter nalogom Donalda Trampa, a sud je odredio kaznu od 350.000 dolara kompaniji jer odlaže da prihvati zahtev, pokazuju sudska dokumenta objavljena u sredu. Platforma X, kako je novo ime Tvitera, poslala je automatski odgovor na upit agencije AP za komentar, uz navode da će odgovoriti uskoro. U dokumentu se navodi da se od Tvitera traže informacije o Trampovom nalogu, nakon što je sud ustanovio da postoji osnovana sumnja da se preispita da li postoje dokazi o krivičnim delima na njegovom profilu na Tviteru. Novo ročište u petak, Tramp ne dolazi Federalna sutkinja na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu optuženom da je pokušao da ospori izbore 2020. godine je zahtevala da se njegovi advokati i federalni tužioci pojave u sudu u petak na ročištu na kome bi se odlučilo koji su dokaz i kako se mogu upotrebiti i obznaniti na suđenju. Predsedavajuća sutkinja Tanja Čutkan zakazala je ročište za petak u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu, nakon što se Trampovi advokati i članovi tima specijalnog tužioca Džeka Smita nisu složili oko toga kada zakazati nastavak procesa. Tužioci su naveli da su na raspolaganju cele nedelje, dok je Trampova odbrana tražila odlaganje do početka sledeće nedelje. Tužioci traže nalog za zaštitu Ročište u petak je zakazano nakon što se Trampov tim usprotivio zahtevu tužilaca da Čutkan podnese nalog za zaštitu, kako bi se osiguralo da Tramp ne iznese u javnost poverljive dokaze, kako bi zastrašio svedoke. Tramp se izjasnio da nije kriv i da su sve optužbe politički motivisane. Trampovi advokati kažu da bi tim nalogom bilo ugroženo njegovo pravo slobode govora, koje štiti Prvi amandman američkog Ustava. Tramp se ne očekuje u sudnici u petak. Uobičajeno je da se advokati odbrane ne protive nalozima za zaštitu jer se time produžava vreme u kome vlada dostavlja dokaze koje namerava da pokaže na sud Odbrana bi da uspori suđenje i prebaci u drugi sud Neslaganje obe strane oko nastavka saslušanja je jedno od poslednjih pokušaja Trampovog tima da odloži ili uspori dalji proces. Takođe postoje i logistički problemi jer Trampov tim nastavlja da ga zastupa i u dvema odvojenim federalnim krivičnim slučajevima koje je podneo Smitov tim, jednu u Vašingtonu, drugu na Floridi, gde je otužen da je zadržao strogo poverljiva dokumenta i da je opstruirao pokušaje vlade da ih preuzme. Tramp se i u tom slučaju izjasnio da nije kriv. Takođe njegov tim pokušava da prebaci suđenje iz Vašingtona, smatrajući da Tramp tu ne može da dobije pošteno suđenje, jer je glavni grad većinski demokratski. Odbrana u krivičnim slučajevoma često pokušava da prebaci suđenje u drugi sud, smatrajući da će imati povoljniju porotu. Tramp i njegova odbrana navode da razmišljaju o Zapadnoj Virdžiniji, u kojoj je Tramp lako pobedio 2020. Međutim, jako je teško dokazati da je porota subjektivna ili pod pritiskom javnosti, da bi se suđenje zaista prebacilo u drugi sud.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U petak novo ročište o dokazima u slučaju protiv Trampa u vezi sa izborima 2020.

Izvor: B92, 09.Avg.2023

Vašington -- Federalni sudija na suđenju Trampu optuženom da je pokušao da ospori izbore 2020. godine, tražila je da se njegovi advokati i tužioci pojave danas u sudu...Taj zahtev se odnosi na ročište na kome bi se odlučilo koji su dokazi i kako se mogu upotrebiti i obznaniti na suđenju...Predsedavajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.