Rekordno visoka podrška nemačkim nacionalistima; Prvi put imaju svog kandidata

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 17:40

Rekordno visoka podrška nemačkim nacionalistima; Prvi put imaju svog kandidata

Nemačka stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AFD) nominovaće po prvi put svog kandidata na izborima za kancelara na izborima 2025. godine.

Podrška AFD povećana je na rekordnih 19-20 odsto, i mada su još uvek iza opozicionie Junkerske partije, u rangu su ili čak malo ispred Socijal-demokratske partije kancelara Olafa Šolca, prenosi Rojters.

Verovatnoća da kandidat AfD postane nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kancelar trenutno je veoma mala, s obzirom da bi ta stranka morala da formira vladu, a trenutno su sve druge stranke isključile saradnju sa njom.

Agencija dodaje da je s druge strane, sam gest kandidovanja izraz ambicije AFD, najuspešnije krajnje desničarske partije u Nemačkoj još od Nacista, koja, kako se navodi, sve više potresa politički pejzaž najmnogoljudnije evropske zemlje i najveće privrede.

Stranka, koja je pod nadzorom domaće informativne agencije, negira optužbe za ekstremizam, i na putu je da pobedi na izborima u sve tri istočnonemačke države na izborima naredne godine.

Stranka je posebno imala koristi od žestokih sukoba u Šolcovoj koaliciji, u poslednje vreme zbog novog zakona o postepenom ukidanju sistema grejanja na naftu i gas za koji su kritičari rekli da bi preopteretio finansije građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.