Izvor: JUGpress.com, 15.Jul.2023, 15:53

Reakcije na severu Kosova na plan o deeskalaciji: ‘Da se vrate naši policajci, pa onda izbori’

MITROVICA

Povlačenje svih specijalnih jedinica sa severa Kosova, povratak pripadnika srpske zajednice u policiju i održavanje novih izbora – koraci su koje Slaviša iz Zubinog Potoka vidi kao rešenje za potpunu deeskalaciju.

“Da se vrate naši policajci… Znači, da se vratimo mi da radimo pod kosovskim (institucijama). Sve dok oni budu ovde, teško”, kaže ovaj sagovornik Radija Slobodna Evropa.

Sa njim se slažu Miroslav i Nemanja iz Zubinog Potoka, te >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dodaju da Srbi sa severa treba sami da biraju svoje predstavnike.

Članovi srpske zajednice su kosovske institucije na severu Kosova napustili novembra prošle godine kako bi sprečili proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice. Od tada su se nizale krize i protesti.

Poslednje tenzije, koje su se povećale krajem maja zbog dolaska novoizabranih gradonačelnika iz albanske zajednice na vlast, i dalje traju.

Danijela iz Severne Mitrovice rešenje za ovu krizu na severu vidi kao postepen proces.

Veruje da će se stanovništvo na severu, kao deo dogovora Beograda i Prištine, povući sa protesta ispred opština.

“Šta može u međuvremenu da pođe po zlu nisam sigurna, ali ono što je evidentno jeste da neće biti potpunog povlačenja specijalnih jedinica iz zgrada opština i ispred opština što zapravo nije u potpunosti ispunjen zahtev”, navodi ona.

EU i zvanična Priština su 10. jula potvrdili da je postignut dogovor za deeskalaciju situacije, a dan kasnije su predstavljeni i konkretni koraci: povlačenje 25 odsto policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Da li dogovor prihvata Srpska lista?

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, nije odgovorila na upit RSE da li je ovaj dogovor prihvatljiv za njih, te da li će učestvovati na izborima.

Oni su ranije rekli da bi na izborima učestvovali samo ukoliko se povuče policija Kosova sa severa, amnestiraju uhapšeni koje vlasti terete za nasilje na protestima i počne sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako “pojedinci sa Zapada pokušavaju da izvedu neki trik”.

Nove političke opcije kao konkurencija Srpskoj listi?

Dejan Nedeljković, politički aktivista iz Severne Mitrovice, kaže da ima informacije da će opozicioni pokreti i Građanske inicijative izaći na prevremene izbore bez obzira na odluku Srpske liste.

U izjavi za RSE kaže i da će on zajedno sa svojim istomišljenicima osnovati jednu novu Građansku inicijativu sa kojom će izaći na izbore, ali pod uslovom da na njima učestvuje Srpska lista.

“Mislimo da dobar deo uslova nije ispunjen i da nisu stvoreni uslovi za izbore, ali ako Srpska lista izađe na izbore, izaći ćemo i mi sa jednom novom Građanskom inicijativom”, kaže Nedeljković.

On smatra da Srpska lista gubi podršku, te da je “izgubila legitimitet” nakon povlačenja sa prošlogodišnjih barikada.

“To se moglo videti na zadnjim protestima kada su hapšeni Srbi sa severa, kada su napadani Goran Rakić (predsednik Srpske liste)… Dosta se narod na severu oslobodio, u govoru, na ulici, može da se čuje drugačiji glas”, navodi on.

Srpska lista, koja je formirana 2013. godine, uz podršku zvaničnog Beograda, do prošle godine je držala apsolutnu vlast u srpskim sredinama na Kosovu.

Na gotovo svim parlamentarnim i lokalnim izborima je osvojala preko 90 odsto glasova.

Međutim, izveštaj Izborne posmatračke misije Evropske unije iz 2021. pokazuje da je “Srpska lista monopolizovala politički život kosovskih Srba”, te da je bilo slučajeva zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista ove stranke.

Šta je tačno dogovoreno za deeskalaciju situacije na severu?

Tenzije na severu Kosova traju od kraja maja, kada su novoizabrani gradonačelnici, uz pomoć policije, ušli u opštinske zgrade.

Lokalno srpsko stanovništvo se tome oštro usprotivilo i svakodnevno protestuju uz zahteve da se povuče specijalna jedinica Policije Kosova sa severa i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

Stanovništvo na severu je inače bojkotovalo poslednje lokalne izbore u aprilu i sada ne prihvataju rezultate.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je na sednici Vlade 12. jula rekao da njegova Vlada javno podržava prevremene izbore, koji će se održati nakon letnje sezone.

“Za nas, kao Vladu Kosova, uvek je bilo i ostaje važno da građani, gde god da se nalaze, bez razlike, imaju lokalne predstavnike koji ih predstavljaju na pravi način. Ali da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti ambijent koji omogućava fer kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i koji garantuje neprikosnovenost glasanja”, rekao je Kurti.

Situacija u blizini opštinskih zgrada na severu u poslednje dve nedelje relativno je mirnija: Aljbin Kurti

Pre izbora bi ipak trebao biti povučen jedan deo policajaca iz i oko zgrada opštine na severu Kosova.

“Dakle, 25 odsto policajaca će biti premešteno na druge lokacije u istim opštinama i nastaviće da obavljaju svoju dužnost tamo gde ima više potrebe, jer smatramo da je situacija u blizini opštinskih zgrada u poslednje dve nedelje relativno mirnija”, pojasnio je Kurti.

Muhadžiri: Dogovor će biti uspešan ako ga prihvati Beograd

Politički analitičar Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri ocenjuje da će deeskalacija na severu Kosova biti uspešna samo ako su Kosovo i EU prethodno detaljno utvrdili korake za deeskalaciju.

“Ako se gospodin Lajčak složio sa ovim zahtevom Vlade Kosova, onda je, naravno, pretpostavio ili čak imao potvrdu srpske strane za tako nešto. Međutim, smanjenje policajaca može da bude kozmetičko, odnosno da ti policajci odu na mesta gde se ne vide i tako relativizuju svoje prisustvo”, kaže Muhadžiri.

Prema njemu, ovaj dogovor oko deeskalacije može biti diplomatsko rešenje pod uslovom da ga prihvate obe strane, Kosovo i Srbija.

Govoreći o raspisivanju novih izbora na severu, Muhadžiri kaže da će oni biti uspešni tek kada se obezbede spremnost i volja Srpske liste da na njima učestvuje.

“To će povećati politički legitimitet tog izbornog procesa. Sve drugo bilo bi samo ponavljanje farse i imalo bi veoma negativan uticaj na sever”, ocenjuje Muhadžiri.

Inače, zapadne zemlje od izbijanja krize od Kosova traže da povuče korake oko smirivanja tenzija, a od Srbije da obezbedi bezuslovno učešće lokalnog srpskog stanovništva na izborima koji bi bili raspisani.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.