Razlike Trampa i Bajdena prema Kosovu male

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 11:43

Razlike Trampa i Bajdena prema Kosovu male

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i saradnik portala američki-izbori.rs Marko Dašić upozorili su da ne treba očekivati dramatičnu promenu američkog stava prema Kosovu bez obzira da li će na izborima u SAD pobediti Donald Tramp ili demokratski kandidat Džozef Bajden.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Glas Amerike naveli da su uprkos razlikama između Trampa i Bajdena, u pitanju više nijanse, nego ozbiljne razlike u tretiranju kosovskog problema.

"Spoljnopolitički kontinuitet prema regionu zapadnog Balkana iz američke perspektive neće biti bitnije narušen. U administraciji Džoa Bajdena možemo očekivati nešto rigidniji pristup u odnosu na ono što možemo da percipiramo kao otvaranje manevarskog prostora za rešavanje gorućih problema zapadnog Balkana, posmatrano iz perspektive Republike Srbije", kaže Dašić.

On je naveo da javnost i državni vrh Srbije ne kriju svoje simpatije prema aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu.

"Mislim da je neka kombinacija spoljnopolitičkog pragmatizma u pogledu toga da postoji to uvreženo mišljenje, koje zaista ima utemeljenje u stvarnosti i u nekim prethodnim spoljnopolitičkim dešavanjima, da se Srbija pomerila sa mrtve tačke kada je reč, usko gledano - spoljnopolitičkim ciljevima Srbije i naklonosti koju mogu da pridobiju od administracije SAD", smatra Dašić.

Vujačić je naveo da je Tramp iz ugla Srbije pokušao da primeni svoj transakcioni metod na svim nivoima, uključujući i na Kosovo i Srbiju, odnosno da se istrguje ako je moguće i da se tako sklopi nekakav sporazum.

"Tako da je odstupio od saradnje sa Evropskom unijom na temu Kosova i Srbije. To je za Srbiju, sa jedne strane se činilo za one koji su na vlasti, da je povoljna okolnost, pa i veliki deo javnosti pod uticajem medija. Sa druge strane izazvalo je skepsu u EU i prema Srbiji, i prema Kosovu. I prema Sjedinjenim Državama", rekao je Vujačić.

Ocenjujući rad Trampa u prvom mandatu, Vujačić kaže da takvog predsednika Amerika nikada nije imala i da je on "potpuno preokrenuo neke aspekte američke unutrašnje i spoljne politike".

"Na spoljnom planu je ušao u period polukonfrontacije sa mnogim saveznicima Amerike. Došlo je do velikog neslaganja po čitavom nizu tema sa Evropom, ukinuo je Iranski sporazum o nuklearnoj proliferaciji, koji je bio Obamino čedo i uspeh. Doveo je delimično u pitanje NATO", rekao je Vujačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.