Raspušta se Skupština: Izbori na Kosovu 29. septembra?

Izvor: Mondo, 05.Avg.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspušta se Skupština: Izbori na Kosovu 29. septembra?

Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je danas odluku o raspuštanju Skupštine 22. avgusta, kako bi se otvorio put prevremenim parlamentarnim izborima. Mediji - izbori 29. septembra.

Foto: MONDO, Mario Milojević

Nakon sastanka predsedništva Skupštine rečeno je da se izbori mogu održati krajem septembra, ili prve nedelje u oktobru, preneo je RSE.

Portal >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kosovo online javlja da će izbori na Kosovu najverovatnije biti održani 29. septembra, ukoliko parlament bude raspušten na sednici 22. avgusta.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji istakao je da su se sve političke partije izjasnile da podržavaju izbore.

"Nakon odluke Skupštine, to automatski daje mogućnost predsedniku Republike Kosova da raspiše prevremene izbore", rekao je Veselji.

A u Prištini...opozicija neće da razgovara sa Tačijem

On je dodao da izbori nisu samo opcija ili alternativa, već potrebana odluka za građane Kosova. Istakao je da je Kosovu potrebna odlučnost kako bi se postigao ekonomski napredak, pružile bolje šanse mladima, ali i vršila beskompromisna borba protiv negativnih pojava.

Haradinaj i posle OSTAVKE nastavio da bude premijer

"Osim odlučnosti i razvoja, zemlji je potrebna i strateška zrelost kako bismo napredovali i očuvali državu, suverenitet i integritet. To se može postići kada imamo ekonomski razvijenu državu, koja se otvoreno bori protiv korupcije, ali kada pred sobom imamo naše strateške partnere", dodao je Veselji.

Avdulah Hoti ispred opozicionog Demokratskog saveza Kosova kazao je da će se pre raspuštanja Skupštine usvojiti međunarodni sporazum IPA fonda.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači je od Kadrija Veseljija, kao nosioca aktuelne vladajuće koalicije, zatražio da predloži novog mandatara za Vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalizovanog tužilaštva Hagu. On se u Hagu pred tim tužilaštvom branio ćutanjem.

Ramuš Haradinaj podneo ostavku! (FOTO, VIDEO)

Po povratku u Prištinu rekao je da će se vratiti premijerskim obavezama, ali njegov rad i ovlašćenja kao premijera u ostavci doveli su u pitanje ministri iz Demokratske partije Kosova tokom sednice vlade pre tri dana, kada je odlučio da će se obratiti Ustavnom sudu.

RTK podseća da na osnovu Ustava, ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja Skupštine, počinje da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju, izbori će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.