Raspisani parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori za 6. maj

Izvor: Blic, 13.Mar.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisani parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori za 6. maj

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas parlamentarne izbore u Srbiji za 6. maj, a predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović raspisala je za isti datum izbore za lokalnu samoupravu. Izbori za Skupštinu Vojvodine biće održani 6. maja, zajedno sa lokalnim i parlamentarnim, saopštio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Predsednik Srbije potpisao je Odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o raspisivanju izbora u 12 sati u zgradi predsednika na Andrićevom vencu 1.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će gradjani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Predaja izbornih lista do 21. aprila

Rok za podnošenje izbornih lista za učestvovanje 6. maja na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima ističe 21. aprila. Zbirne izborne liste treba da budu objavljene najkasnije do 26. aprila, a stranke i koalicije će na glasačkim listićima biti poređane po redosledu proglašenja izborne liste. RIK do 10. maja treba da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora, od kada počinje da teče rok od 30 dana za potvrđivanje mandata novoizabranih poslanika. Nova skupština treba da bude konstituisana do 9. juna. Poslednji rok za izbor nove vlade je 90 dana od dana konstituisanja novog saziva parlamenta, odnosno 8. septembar.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana pre isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Vojvodine, izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.

Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Povezane vesti: Tadić sutra u podne raspisuje izbore Dačić kandidat koalicije: Jedva čekamo predsedničke izbore i upozoravamo Tadića - nema kalkulacije Blic saznaje: Svi izbori 6. maja Dinkić: URS neće u vladu sa naprednjacima i radikalima Tadić daje Đokoviću Karađorđevu zvezdu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić Dejanović raspisala lokalne izbore za 6. maja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2012

Predsjednica  Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je danas lokalne izbore, koji će biti održani 6. maja. Slavica Đukić Dejanović je rekla da lokalni izbori neće biti održani u općinama u kojima poslanicima nije istekao mandat, među kojima su dvije općine na sjeveru Kosova, ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lokalni i pokrajinski izbori

Izvor: RTS, 13.Mar.2012

Slavica Đukić Dejanović raspisala lokalne izbore za 6. maj. Pokrajinski izbori biće, takođe, održani 6. maja, saopštio predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši. Odluka o raspisivanju izbora objavljena večeras u "Službenom glasniku"...Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić...

Nastavak na RTS...

Raspisani lokalni izbori

Izvor: Radio Centar 987, 13.Mar.2012

Predsednica parlamenta Slavica djukic Dejanovic raspisala je lokalne izbore za 6.maj. Izbori za Skupstinu Vojvodine bice, takodje, odrzani 6. maja, zajedno sa lokalnim i parlamentarnim, saopstio preds..

Nastavak na Radio Centar 987...

Izbori za Skupštinu Vojvodine 6. maja

Izvor: Beta Video, 13.Mar.2012

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši: Izbori za Skupštinu Vojvodine 6. maja (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Tadić raspisao izbore za 6. maj

Izvor: Cafe.ba, 13.Mar.2012

Predsjednik Srbije Boris Tadić raspisao je parlamentarne izbore koji će se, kako je saopštio u Predsjedništvu Srbije, održati 6. maja 2012.

Nastavak na Cafe.ba...

Srbija raspisala izbore i na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2012

U Srbiji su i zvanično za 6. maj raspisani parlamentarni, lokalni i izbori za vojvođansku Skupštinu. Predsednica Skupštine Srbije najavila je da će se o sprovođenju izbora, kojima se protivi međunarodna zajednica, dogovarati sa UNMIK-om

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đukić Dejanović raspisala izbore i na Kosovu

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2012, 01:10

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović za 6. maj raspisala izbore i na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.