Raković: Izbori za novog patrijarha ili u martu ili u maju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Nov.2020, 21:48

Raković: Izbori za novog patrijarha ili u martu ili u maju

Istoričar Aleksandar Raković očekuje da će se izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) održati ili u roku koji propisuje Ustav SPC, odnosno u martu, ili, ako epidemiološki uslovi to ne dozvoljavaju, u maju.

On je za N1 izjavio da postoji mogućnost odlaganja ako se ne skupi dovoljno arhijereja, a da bi u maju trebao da se održi redovan Sveti arhijerejski sabor, prethodno odložen zbog zdravstvene krize.

"Sinod SPC se redovno sastaje, a Sveti arhijerejski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sabor, kao izborno telo SPC, po Ustavu ima tri meseca (da izabere novog patrijarha)", rekao je Raković.

On dodaje i da nema bojazni da će SPC možda doći u stanje nesigurnosti, obzirom da je u pitanju "stabilna i čvrsta organizacija, sa jasnim pravilima kako se biraju tri kandidata (za patrijarha) i kako se apostolskim žrebom bira novi poglavar SPC".

Na medijske spekulacije da postoje trvenja među vladikama, Raković je rekao da postoje nesuglasice, čak i političke, što je po njegovoj oceni normalno, obzirom da crkveni velikodostojnici imaju pravo na političke stavove.

Na pitanje da li je neuobičajeno da politički lideri govore na sahanama najviših crkvenih zvaničnika, obzirom da su na današnjoj sahrani govorili predsednik Aleskadnar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, on je naveo da je takva praksa normalna svuda u svetu.

"Bilo je valjano i kada je bivši predsednik Boris Tadić govorio na sahrani patrijarha Pavla... To nije neuobičajeno ni za jedno društvo, a naročito ne za naše", kazao je Raković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.