Izvor: RTS, 16.Okt.2021, 16:25

Rakić: Srpska lista će učestvovati na izborima na KiM, kraj godine zadnji rok za formiranje ZSO

Srpska lista je donela odluku da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji koji će biti održani u nedelju, saopštio je predsednik te organizacije Goran Rakić. Ističe da će napustiti sve institucije u Prištini i na severu KiM ukoliko do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane da u nedelju u što većem broju izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Rakić je rekao i da će predstavnici Srpske liste napustiti sve institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, ukoliko narednog meseca ne bude započeto, a do Nove godine i zaokruženo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
"Ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obaveštavamo sve relevantne faktore u Prištini, Beogradu i Briselu da ćemo napustiti sve pozicije u Prištini i na severu i da će gradonačelnici podneti ostavke. Kraj godine je zadnji rok za formiranje ZSO", istakao je Rakić na konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici.
Naglasio je da su se sa tim saglasili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ponovio da ukoliko ZSO ne bude formirana, za Srpsku listu će Briselski sporazum biti nevažeći.
Rakić je pojasnio da je rukovodstvo Srpske liste razgovaralo sa predsednikom Vučićem, kako bi se konsultovali oko izlaska na sutrašnje izbore.
"Razgovor je bio težak i naš je stav bio da ne izlazimo na sutrašnje izbore zbog teške bezbednosne situacije, kršenja prava Srba, upotrebe vatrenog oružja i upada specijalaca na sever, ranjavanja Srećka Sofronijevića i drugih razloga. Doneli smo zajedničku odluku da izađemo na izbore u interesu srpskog naroda, pokazujuću da mi nismo ti koji ne poštujemo Briselski sporazum", rekao je Rakić.
U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.
Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.
Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština. Pravo glasa na lokalnim izborima ima 1.885.000 građana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rakić: Srpska lista će učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2021

Srpska lista je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da izađe na predstojeće lokalne izbore po zakonima Kosova. To je na konferenciji za novinare saopštio predsednik ove stranke i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić. Na konferenciju Rakića nisu bili pozvani...

Nastavak na N1 televizija...

Rakić: Izlazimo na izbore u interesu srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2021

Srpska lista donela je danas odluku da učestvuje na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i poziva građane da se odazovu u što većem broju, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić...On je na konferenciji za novinare rekao je da je ta odluka doneta zajednički u razgovoru sa predsednikom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rakić (Srpska lista): Očekujem ubedljivu pobedu

Izvor: Danas, 17.Okt.2021, 09:25

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas građane da izađu i "masovno" glasaju na lokalnim izborima na Kosovu i istakao da očekuje "ubedljivu pobedu".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.