RT: Orban bi mogao da preuzme Evropski savet – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2024, 00:01

RT: Orban bi mogao da preuzme Evropski savet – Politiko

 
Mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja predsedavati Evropskim savetom kasnije ove godine, mogao bi da dobije ogroman uticaj na to telo zbog očekivanog odlaska predsednika Saveta Šarla Mišela, izvestio je u nedelju Politiko.
Mišel je najavio da će se kandidovati na ovogodišnjim parlamentarnim izborima za EU, što znači da će napustiti svoju sadašnju funkciju ako pobedi. Ako lideri EU ne uspeju brzo da pronađu zamenu, dužnosti predsednika bi u suštini preuzeo Orban, navodi se na sajtu novina. Mišel je nagovestio svoju nameru u intervjuu za tri belgijska medija u subotu, rekavši da će, ako bude izabran, obavljati svoje dužnosti u Savetu dok ne položi zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu sredinom jula. „Evropski savet to može da predvidi krajem juna ili početkom jula i odluči o nasledniku“, izjavio je on. Prema pravilima EU, Mađarska će preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom između jula i decembra. Tajming bi mogao da uvede scenario u kojem će „nekontrolisani Orban vladati Savetom šest meseci neposredno nakon evropskih izbora 2024. godine“, primetio je Politiko, dodajući da bi drugi lideri EU „očajnički“ želeli da izbegnu takav ishod. Orban je bio u sukobu sa zvaničnicima u Briselu na mnogim frontovima. Mađarski premijer je bio kritičan prema migrantskoj politici EU i dosledno se protivio slanju oružja Ukrajini, kao i njenoj ubrzanoj integraciji u EU. On je takođe osudio sankcije EU protiv Moskve, rekavši da one štete ekonomiji bloka. Mađarska je takođe blokirala paket pomoći od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) za Kijev, koji je trebalo da bude isplaćen između 2024. i 2027. godine, dok je osudila odluku EU da zamrzne milijarde evra pomoći Budimpešti. Lideri EU bi trebalo da se sastanu 17. juna i 27. i 28. juna, ubrzo nakon parlamentarnih izbora u EU. Politiko i drugi mediji su sugerisali da će iskoristiti te prilike da se dogovore oko zamene Mišela ako pobedi na izborima, iako bi proces morao da se odvija brže nego inače. U normalnim okolnostima, Mišelov mandat ističe u novembru 2024. Predsednik Evropskog saveta je takođe odbacio tvrdnje da napušta brod tokom istovremenih kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku, rekavši da ima još najmanje šest meseci na svom mestu. On je takođe napomenuo da će drugu polovinu godine u svakom slučaju obeležiti politička tranzicija.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.